Sve više zaraženih/ Zbog novih mjera svadbe sele u drugi kanton?!

U Bosni i Hercegovini jučer je registrovano čak 728 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 20 osoba, od čega 16 u Federaciji BiH, a četiri u Republici Srpskoj.

Od ukupnog broja novooboljelih, u FBiH su zabilježena 473 slučaja, a u RS-u 245. Brčko distrikt bilježi još deset zaraženih. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić jučer je kazao da su upućene nove i dodatne preporuke kako bi se pokušalo spriječiti širenje koronavirusa.

Zabrana muzike

“Dodatno se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima. Ono što je predstavljalo problem u smislu opuštenijeg načina ponašanja. Štab donosi odluku da se zabrane privatna okupljanja više od deset lica do 16. novembra. Donijeli smo i preporuku da se pokušamo vratiti i uspostaviti sistem rada od kuće”, kazao je Šeranić, dodavši da je i u RS-u predloženo i nošenje maski na otvorenom, uz određene izuzetke.

“Postoje tri izuzetka: djeca mlađa od sedam godina, to su i preporuke WHO-a, lica sa posebnim potrebama nisu obavezna nositi masku, te lica koja obavljaju sportsku aktivnost u okviru sportskih objekata nisu obavezna nositi masku dok traju aktivnosti”, pojasnio je.

Pogoršana epidemiološka situacija u Hercegovini uzrokovana je neodustajanjem od svadbenih slavlja. Tako je u Zapadnohercegovačkom kantonu, kako je za Oslobođenje kazala dr. Andrea Jurić, v. d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo, nakon uvođenja restriktivnijih mjera zabilježen 19-dnevni pad broja zaraženih.

“Međutim, trend zaraženih nam je ponovno uzlazni zbog inspekcije koja ne radi adekvatno svoj posao. Ponovno se otvaraju svadbeni saloni i ponovno bilježimo lagani rast zaraženih. Pozivamo ovim putem i federalnu sanitarnu inspekciju da nam pomogne, da iziđe na teren, pogotovo u HNŽ-u koji još lošije vodi nadzor posebno nad svadbenim okupljanjima. Sada je i pojava da svadbena slavlja sele iz ZHŽ-a u HNŽ i onda imamo ponovno priliv pozitivnih iz tih primarno svadbenih slavlja i ponovno više zaraženih”, naglasila je dr. Jurić.

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je nepovoljna i broj oboljelih se povećava, potvrdio nam je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba.

To nije ekskluzivitet samo ZDK-a, jer se to dešava i u drugim sredinama, kao i u čitavom svijetu, ali zdravstveni sektor još uspijeva odgovoriti izazovima, rekao je Jupić.

Do sada su u ZDK-u registrovana 3.282 slučaja infekcije Covid-19, a povećan broj oboljelih je u većim gradovima, Zenici i Visokom, dok se u ostalim općinama bilježi ravnomjeran rast broja oboljelih, što se, prema riječima ministra Jupića, uklapa u epidemiološku kartu.

Stav Kriznog štaba ZDK-a je da sada nema potrebe za uvođenjem restriktivnijih mjera, nego da treba poštivati one na snazi.

Uvođenje restriktivnijih mjera bila bi kazna discipliniranom dijelu stanovništva, kojeg je puno više u odnosu na one koji ne poštuju mjere. Ne pooštravanju mjera, nego rigoroznije praćenje i sankcionisanje nepoštivanja trenutnih mjera, kazao je Jupić.
Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici Senad Huseinagić apelovao je na građane da se pridržavaju mjera, jer se radi o bolesti tzv. kontinuiranog izvora, gdje potencijalno svaka osoba može biti zarazna.

Zaraženi ljekari

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac ističe da se srednje teški i teški slučajevi oboljenja upućuju u KBZ, a odluku o hospitalizaciji donosi nadležni infektolog, dok se lakši slučajevi vraćaju u uslove kućne njege, u skladu sa smjernicama Kriznog štaba. On je dodao da se KBZ sve teže nosi sa pojavom zaraze među zdravstvenim radnicima, te da je potvrđena zaraza kod još dva infektologa, tako da ih trenutno radi šest.

Imamo zaražene anesteziologe koji još nisu u stanju vratiti se na posao. Svakodnevno imamo tri-četiri novooboljela, a u svakom trenutku je između 30 i 40 zdravstvenih radnika izbačeno iz stroja. Neke kadrove nije moguće zamijeniti i onda sav teret rada pada na preostale kadrove, naglašava Skomorac.

IZVOR: Oslobodjenje portal/ MERIMA BABIĆ/MIRZA DAJIĆ

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU