Svečana akademija u Vijećnici povodom Dana državnosti

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u okviru programa koji su pripremili Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo, večeras je u Vijećnici održana svečana akademija.

Obraćajući se brojnim predstavnicima političkog, kulturnog i društvenog života, premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, naglasio je da “ovog 25. novembra slavimo tekovine revolucije, antifašizma, slavimo rođendan moderne, parlamentarne, ustavne, egalitarne BiH, slavimo slobodu, mir, jednakost i ravnopravnost bosanskohercegovačkih naroda, građanki i građana, slavimo državni kontinuitet BiH, slavimo sve liberalne, demokratske vrijednosti i principe”.

Rekao je da je ZAVNOBiH građanska revolucija, događaj koji je ukinuo monarhiju.

“U atmosferi u kojoj dočekujemo 79. rođendan Bosne i Hercegovine, posebnu važnost poprima činjenica da u razgovorima o izmjenama Ustava BiH moramo pristupiti tako da ustavne promjene nikako ne smiju dovoditi u pitanje temelje ZAVNOBiH-a, a samim tim ni državnopravni kontinuitet BiH, kao ni državotvornost, ravnopravnost i jednakost tri bh. naroda, ali smatram i ukazujem na to da ustavne promjene moraju donijeti jednakost svima ostalima, svim građankama i građanima BiH, da moramo okončati prezidencijalizam i ojačati parlamentarni sistem ustavne demokratije, definirajuće karakteristike moderne, sekularne, neautokratske države”, kazao je Forto.

Čestitavši Dan državnosti, rekao je da “moramo biti dosljedni viziji ZAVNOBiH-a na čijem prvom zasjedanju su naši oci utemeljitelji koncipirali slobodnu i zbratimljenu Bosnu i Hercegovinu, kao osiguranje pune ravnopravnosti i jednakosti naših naroda, građanki i građana”.

“Bosna i Hercegovina koju želimo je Bosna i Hercegovina naših proslavljenih i vrhunskih umjetnika, naših proslavljenih i vrhunskih sportista, nadarenih učenika kojima večeras uručujemo gradska priznanja i nagrade. Na taj način im čestitamo i ohrabrujemo za nastavak i dalje uspjehe. Zahvalni smo za svaki doprinos koji su večerašnji dobitnici priznanja dali i poklonili bosanskohercegovačkoj riznici dobra i uspjeha”, rekla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća, Jasmin Ademović, uputio je poruku političkim predstavnicima koji se zalažu za opstanak i razvoj nezavisne i suverene BiH i Sarajevo osjećaju kao glavni grad BiH, ali i svim građanima:

“Njegujmo zajedništvo u Bosni i Hercegovini. Jedinstvo naše države nema alternativu.”

Priređen je i prigodan program, u okviru kojeg je Grad Sarajevo zaslužnim građanima dodijelio priznanja.

Priznanje “Plaketa Grada Sarajeva“ dodijeljeno je Lejli Njemčević, jednoj od najboljih svjetskih biciklistkinja, Lani Pudar, sjajnoj bh. plivačici, evropskoj šampionki i olimpijki, Faruku Šabanoviću, humanitarnom radniku, umjetniku, animatoru i filmskom radniku. Ovo priznanje dodijeljeno je i Edini Selesković, jednoj od najpoznatijih savremenih umjetnica svjetskog glasa, dok će Mladenu Solomunu, svjetski poznatom umjetniku – muzičaru i producentu, nagrada biti uručena naknadno.

Nagrada “Sarajevska pahuljica“ dodijeljena je jedanaestogodišnjoj članici Konjičkog kluba Sarajevo Luni Jusufović, aktuelnoj prvakinji Federacije BiH u dresurnom jahanju, kao i grupi koju čine članice i članovi bosanskohercegovačkog tima na 63. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), i to: Adisi Bolić, Benjaminu Mujkiću, Borisu Stankoviću, Harisu Imamoviću i Emiri Ibrahimović.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU