Svetlana Cenić za TVSA: Nema socijalne pravde u našoj zemlji

Gošća u Sedmici iza nas bila je Svetlana Cenić Ekonomski ekspert.

Svetlana Cenić je rođena u Sarajevu gdje završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u 22. godini. Otišla je da radi prvo u Tešanj, pa Beograd, Englesku i nazad za Bosnu i Hercegovinu. Sve postdiplomske studije završila je u inostranstvu. Iskustvo je sticala u vanjskoj trgovini, vođenju projekata, proizvodnji, stranim investicijama, ali i kao savjetnik predsjednika entiteta Republika Srpska od 2000. do 2005. godine, pa godinu dana i kao ministrica finansija u Vladi tog entiteta. Godinama sarađuje s nevladinim sektorom na brojnim aktivnostima. Također, nekoliko godina je predavala Osnove ekonomije i Međunarodno poslovanje. Sebe opisuje kao ekonomistu po opredjeljenju i ubjeđenju.

Govorilo se o mnogim temama, između ostalog i o tome da je BiH između vrata Evropske unije i novih političkih tenzija. Šta će prevladati, je li moguć i, kakav dogovor vladajuće koalicije na državnom nivou, ko je izdajnik a ko opredijeljen za evropske integracije?!

“Ako dobijemo to će biti poklon, a ne zato što su ovi to uradili znate i paket Evropskih zakona i odma je rečeno i reagovali su da to i nije u skladu sa EU standardima, šta god to značilo.Ne mogu jednu stvar da urade a kamoli da je mijenjaju.Mi smo zakovani u masi stvari koje se ne mjenjaju kao što je i sukob interesa.Ako i dobijemo neki početak pregovora moram samo podsjetiti da će to biti i zasluga opozicije koja je inicirala i usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma, tako da ne mogu sve zasluge uzeti baš sebi “, kaže Cenić.

Iz Američke ambasade ponovo su kritikovali Dodika, poručivši da je on jedini krivac ukoliko BiH ne dobije zeleno svjetlo za početak pregovora. S druge strane Dodik je poručio kako je za nuspjeh ka EU kriva Trojka..

“Dajte mi zaista čovjeka evo Hrvata, ja ću biti prva koja će glasati za njega, neko ko će braniti javne interese, neko ko će neće stalno potencirati samo Izborni zakon i kome će Željko Komšić biti kriv za sve, nego ko će malo ekonomska rješenja nuditi, ja ne pamtim da sam čula HDZ da nudi neka ekonomska rješenja”, kaže Cenić.

Cijelu emisiju pogledajte na našem YouTube kanalu TVSA.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU