10.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Svi tuneli na autocesti A1 pokriveni mobilnom mrežom

Između Javnog poduzeća “Autoceste Federacije BiH” i BH Telecoma u poslovnoj zgradi ovog bh. operatera jučer je potpisana suradnja o pružanju mobilne mreže u tunelima na izgrađenom dijelu autoceste A1 na trasi koridora Vc.

Riječ je o tunelima Ričice, Pečuj, 1. mart, Gaj, Vis, 25. novembar, Grab i Ivan u ukupnoj dužini od 22.409 metara, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

“Kao dvije javne kompanije u službi građana Bosne i Hercegovine činimo sve napore da im pružimo najbolju kvalitetu usluga. Svakako ćemo to nastaviti raditi i u brojnim drugim projektima u budućnosti”, naglasio je direktor “Autocesta FBiH” Elmedin Voloder.

Ugovor o korištenju cestovnog zemljišta i postojeće infrastrukture JP “Autoceste FBiH” za pružanje telekomunikacijskih usluga u tunelima na autocesti A1 potpisan je za narednih 20 godina čime se na duže vremensko razdoblje rješava pitanje signala mobilne mreže u tunelima na autocesti A1.

“Za ovo pokrivanje mobilnom mrežom BH Telecom je instalirao dvije nove bazne stanice koje signal u tunelu emitiraju korištenjem najmodernije opreme. Veliko zadovoljstvo mi je što smo našim korisnicima učinili još jednu olakšicu pri korištenju usluga u mreži BH Telecoma”, kazao je generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

Podsjetili su kako su krajem kolovoza prošle godine JP “Autoceste FBiH” u cilju podizanja kvalitete usluge za korisnike, poslale poziv svim telekom operaterima u BiH za puštanje mobilnog signala u tunelima. Početkom prošlog mjeseca Vlada FBiH je donijela Uredbu o izmjeni Uredbe o mjerilima za obračun naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na autocestama i brzim cestama u Federaciji BiH.

Izmjenom je propisana da se visina naknade za pokrivanje telekomunikacijskim signalom za telekom operatere u tunelima na dionicama autoceste utvrđuje mjesečno u konvertibilnim markama po dužnom metru samozračećeg kabla za radio signal, te da ova naknada za autoceste sada iznosi 0,05 KM, a za brze ceste 0,03 KM po dužnom metru.

Izmjenom Uredbe, visina naknade je korigirana i učinjena prihvatljivom telekom operaterima. Ujedno, JP “Autoceste FBiH” će moći ostvarivati prihod od ove usluge što do sada nije bio slučaj, a korisnicima autoceste će biti pružena veća sigurnost i bolje usluge, navodi se u priopćenju.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU