31.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Svjetska banka: U Zambiji lakše poslovati nego u BiH

  Bosna i Hercegovina je i dalje najmanje primamljiva za biznis od svih zemalja regije. I pored određenih manjih pozitivnih pomaka u ekonomskim pokazateljima u zemlji u protekloj i ovoj godini, aktuelna nestabilna i nepredvidiva politička situacija, niska razina stranih direktnih ulaganja, niska razina standarda i kupovne moći stanovništva doveli su do toga da su i afričke zemlje ispred nas.

  Zambija, afrička zemlja u prvoj četvrtini na listi svih svjetskih zemalja kad je riječ o siromaštvu i nerazvijenosti. Bosna i Hercegovina na istoj listi, u zlatnoj sredini. Kad je riječ o lakoći poslovanja, lakše je u Zambiji.

  “Moj prijatelj je bio pomoćnik u jednoj javnoj ustanovi i njegov posao je bio da unaprijedi rad javne ustanove i kad je počeo nešto da radi pitali su ga što to radi”, priča Zoran Pavlović, ekonomista.

  Ne radi ništa, sačekaj da završi radno vrijeme i bio si jako koristan je aktuelna situacija, dodaje Pavlović.

  “Ako uzmete da u BiH nemate elektronski potpis i nemate mogućnost da i sa jednom institucijom komunicirate mailom. Bio je primjer oko izdavanja građanske dozvole. Nemate institucije kojoj se možete mailom obratiti. U nekim normalnim zemljama sve možete dobiti putem maila. Kod nas je digitalizacije nešto o čemu se tek treba pričati, a u odnosu na regiju zaostajemo”, smatra Suad Ećo, Udruženje poslovadaca FBiH.

  Kad je riječ o regiji, Bosna i Hercegovina je ubjedljivo posljednja na listi Svjetske Banke. Od 190 zemalja mi smo na 90. mjestu, Sjeverna Makedonija je 17., Slovenija 37., Srbija na 44. mjestu. Šest mjesta iza nje nalazi se Crna Gora, koja je za jednu poziciju bolja od Hrvatske koja je rangirana na 51. mjestu.

  “Srbija se takmiči danas sa najrazvijenijim zemljama svijeta. Biti u prvih 50 znači takmičimo se sa SAD-om, Japanom, Francuskom”, ističe Zorana Mihajlović, ministrica saobraćaja Srbije.

  “Mislim da s 51. mjestom ne trebamo biti zadovoljni, moramo ići dalje”, poručuje Boris Vujčić, guverner hrvatske narodne banke.

  BiH ne ide dalje, već je u odnosu na prošlogodišnju listu nazadovala za jedno mjesto. Time su posebno zabrinuti u Vijeću stranih investitora u BiH:

  “Stagnacijom u primjeni ekonomskih politika rizikujemo da u budućnosti imamo još nepovoljnije rezultate i sve veći odliv kvalifikovane radne snage i mladih ljudi u potrazi za prosperitetnijom budućnošću”.

  I dok već nekoliko godina slušamo priče o reformama i sprovođenju mjera, u istom periodu više od 150 hiljada obrazovanih, radno sposobnih osoba je otišlo iz domovine.

  (N1info)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU