Svjetska sedmica dojenja 2019: “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje

.Ove sedmice zemlje širom svijeta slave -Svjetsku sedmicu dojenja-. UNICEF i WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) apeluju na vladu i vlasnike firmi da pruže podršku dojenju, usvajanjem zakona koji štite porodične vrijednosti .

Ovogodišnji slogan “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje” šalje poruku kojom se želi istaknuti važnost osiguravanja adekvatne podrške u dojenju svim roditeljima u današnjem svijetu. Akcenat je stavljen na zaposlene majke, kojima je potrebno osigurati plaćeno porodiljsko odsustvo minimalno 18 sedmica, preferirano 6 mjeseci, ali i plaćeno odustvo očevima. Majkama je neophodno da se oporave od porođaja i dobiju priliku za dobar start u dojenju svoje djece. Prerano vraćanje na posao, naročito u prvih 6 mjeseci, je štetno kako za dijete, tako i za majku.

O tome šta majčino mlijeko nutritivno znači za dijete nema dvojbe, jer ne postoji prikladnija hrana za maleno dijete u razvoju. Preko majčinog mlijeka dijete dobiva sve vitalne hranjive tvari, ŠTIT od raznih smrtonosnih zaraznih bolesti, jak imuni sistem koji će ga štititi i kasnije u životu,te utjehu i ugodu, što rezultira u neraskidivoj povezanosti između majke i djeteta. Dojenje pomaže bržem vraćanju maternice u stanje prije porođaja i smanjuje postporođajno krvarenje,pojavu raka dojke,grlića maternice i jajnika,osteoporozu,postporođajnu depresiju,a pomaže i bržem gubitku kilograma dobijenih tokom trudnoće. Osim toga je brže i ekonomičnije.

Osnaživanje je proces koji zahtijeva osiguravanje dostupnosti nepristrasnih informacija o dojenju kao i potporu utemeljenu na dokazima kako bi se stvorilo okruženje u kojem će majke moći optimalno dojiti. Odluku o dojenju donose majke i kad one imaju dodatnu snažnu podršku očeva, partnera, obitelji, radne okoline i zajednice, dojenje će biti zastupljenije i uspješnije! Pedijatri preporučuju isključivo dojenje tokom prvih 6 mjeseci,a nastavak dojenja uz dodatak dohrane do 2. godine života. Zajedno, uz podršku vlade, vlasnika firmi, zajednice, imamo moć da stvorimo zdravo okruženje i omogućimo djeci dobar start.

Dojenje smanjuje obolijevanje i smrtnost majki i djece. Dojena djeca imaju veću inteligenciju, a izostanak dojenja rezultira ekonomskim gubicima od oko 302 milijardi dolara godišnje. Očito je da je dojenje jedno od najboljih ulaganja u spašavanje života i poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinaca i nacija. Međutim, i pored međunarodnih preporuka, samo 40% svih beba mlađih od 6 mjeseci isključivo je dojeno, a 45% doji do 24 mjeseca. Održavanje i smanjivanje optimalnog dojenja uključuje potporu roditelja koji su zaposleni.

Nejednakosti poput rodne diskriminacije i nedostatka podrške roditelja na radnom mjestu stoje na putu održivog razvoja. Povratak majke na plaćeni posao nakon porođaja globalno je jedan od glavnih razloga ranog prekida dojenja. Više od 830 milijuna žena radnica , majki nema odgovarajuću zaštitu. Važno je također napomenuti da više od polovice (61,2%) globalne radne snage zarađuje za život u neformalnoj ekonomiji i nije pokriveno politikama zaštite majčinstva. Majke koje doje svoju djecu suočavaju se u neformalnom gospodarstvu s dodatnim preprekama poput života daleko od posla, dugog radnog vremena bez odmora i opasnog radnog okruženja.

Nadalje, Međunarodna organizacija rada (ILO) izvještava da samo 78 od 170 zemalja u kojima je izvršeno istraživanje, nudi očinski dopust. Nedostatak očinskog dopusta ograničava vrijeme koje očevi mogu provesti sa svojim partnerima i djecom nakon rođenja. Uz to, dječja zdravstvena i socijalna služba često zanemaruje ili isključuje očeve i ne obavještava ih o podršci dojenju. Kampanja Svjetskog tjedna dojenja 2019. želi se pozabaviti radnom i rodnom nejednakošću kako bi se zaštitilo, promoviralo i podržalo dojenje.

Svjetska sedmica dojenja globalna je kampanja koju koordinira Svjetski savez za akciju dojenja (WABA) i ima za cilj informirati, učvrstiti, uključiti i potaknuti akcije vezane za dojenje i srodna pitanja. Tema ovogodišnje sedmice dojenja „Osnažite roditelje, omogućite dojenje“ i usmjerena je na:

(a) roditeljsku politiku socijalne zaštite i zakonodavstvo,

(b) radna mjesta prilagođena roditeljima u formalnom i neformalnom sektoru, i

(c) vrijednosti prilagođene roditeljima i socijalne norme koje odgovaraju spolu.

rtv slon

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU