Svjetski dan srca upozorava na značaj prevencije kardiovaskularne bolesti

Udruženje kardiologa BiH svake godine, zajedno sa evropskom asocijacijom kardiologa i Svjetskom asocijacijom kardiologa obilježava Svjetski dan srca (29. septembar).

Predsjednica Udruženja kardiologa BiH Zumreta Kušljugić kaže za Fenu tim povodom da preventivnim programima koje će realizirati na području Bosne i Hercegovine žele podsjetiti stanovništvo na značaj prevencije kardiovaskularne bolesti.

Naglašava da Svjetska zdravstvena organizacija, Udruženje kardiologa BiH, evropsko udruženje i Svjetska organizacija za srce, uz brojne druge organizacije, pokušavaju potaknuti najrizičniju populaciju (između 35 i 60 godina starosti) da povedu računa o riziko faktorima koji dovode do infarkta miokarda i srčane slabosti koja zauzima mnogo veći procent obolijevanja nego je to infarkt.

Pojašnjava da je infarkt izaziva naprasnu smrt. Srčana slabost zahtijeva dugoročno liječenje koje odnosi ogromna sredstva (kako porodici tako i društvu), a u suštini završava transplantacijom srca.

– Da ne bi dolazilo do tih oboljenja pokušavamo potaknuti stanovništvo da se uključe u preventivne programe, provjere razinu šećera u krvi, krvni tlak, lipide pogotovo ako su pušači, imaju višak tjelesne težine i fizički su neaktivni – naglasila je.

Najavila je da će Općina Tuzla, Ministarstvo zdravlja TK, Udruženje kardiologa BiH i drugi 29. septembra u akciji u Tuzli, zajedno s farmaceutskim kućama, mjeriti rizike obolijevanja od kardiovaskularne bolesti, a postoje i odgovarajuće brošure.

Među ostalim Kušljugić je najavila za ponedjeljak u Sarajevu prigodan skup s međunarodnim sudjelovanjem na Akademije nauka i umjetnosti BiH, a određene aktivnosti bit će upriličene i u sjedištu Udruženja kardiologa BiH.

Svjetska kardiološka federacija uspostavila je Svjetski dan srca (29. septembar) u cilju promocije unaprjeđenja kardiovaskularnog zdravlja. Faktori rizika su pušenje, gojaznost, konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, neadekvatna ishrana.

(FENA) H.D.

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU