Svjetski ekonomski forum: Kvalitet puteva u Srbiji i BiH najgori u regionu

Statistika Svjetskog ekonomskog foruma u posljednjih osam godina jasno pokazuje da je Srbija, kada je riječ o kvalitetu putne mreže, najlošije rangirana od svih država u regionu, s izuzetkom Bosne i Hercegovine, prenio je Danas.

Posljednje istraživanje, urađeno za 2018. godinu, pokazuje da se Srbija “zakucala” za pretposljednju poziciju u regionu s koje ne može da se pomjeri još od 2010. godine, navodi list.

Podaci pokazuju da je od svih država u okruženju putna mreža najbolja u Hrvatskoj koja se nalazi na 19. mjestu na tabeli (koja je rađena za 137 zemalja u svijetu) sa ocjenom 5,5. Slovenija je rangirana na 51 mjestu sa ocjenom 4,4, Crna Gora je na 88 poziciji sa 3,5 poena, Srbija je tek 100 sa ocjenom 3,2 a BiH 109 sa ocjenom 3.

Kako piše Danas, stručna javnost u Srbiji saglasna je sa ocjenama u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma i ističe da je osnovni razlog za takvo stanje nekvalitetna izgradnja i loše održavanje puteva.

“Osnovni razlog zbog čega su putevi u Srbiji u lošem stanju je to što ih grade preduzeća koja nisu kvalifikovana za izvođenje tako zahtjevnih građevinskih operacija. Naime, tokom svojinske transformacije u privatne ruke je prešao veliki broj lokalnih preduzeća za održavanje puteva širom Srbije. Njihov prioritetni zadatak prije privatizacije je bio da održavaju puteve u svom kraju, a ne da ih grade. Poslije privatizacije te firme su potpuno pogrešno postali gradioci, ali bez potrebnih kvalifikacija”, rekao je potpredsjednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić je saglasan da su putevi u Srbiji u veoma lošem stanju i smatra da je jedan od osnovnih razloga za to činjenica da je Srbija bila pod sankcijama i bombardovanjem.

“Ne treba zaboraviti da je dio naše putne infrastrukture bio uništen, a nakon toga nije obnavljan i građen onim tempom i intenzitetom kako je najavljivan. Stvar se pomjerila znatno nabolje u posljednjih nekoliko godina. U tom periodu izgrađeno je dosta. Ugovoreni su i neki novi poslovi na daljoj izgradnji Koridora 11 što je veoma značajno”, kazao je Savić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU