Taste Atlas odabrao 100 najboljih peciva svijeta: Zeljanica prestigla burek

Svjetska enciklopedija tradicionalnih jela Taste Atlas predstavila je listu sa 100 najboljih peciva na svijetu. Gastro ponuda Bosne i Hercegovine istakla se i na ovom primjeru, pa su se tako na listi našle i mnogima omiljene: Zeljanica, burek, sirnica i krompiruša.

Ono što će vjerovatno biti iznenađenje mnogima je činjenica da je zeljanica bolje rangirana od bureka. Zauzela je 13. mjesto, a tu uočavamo i ono što će vjerovatno izazvati “naljutiti” mnoge. Naime, iznad bosanskohercegovačke zeljanice – kao 12. najbolje pecivo na svijetu rangiran “burek sa sirom” iz Hrvatske.

“Ova slana bosanska pita sastoji se od tanko razvaljanog tijesta koje je punjeno kombinacijom blanširanog špinata, svježeg kravljeg sira, kajmaka i jaja. Tijesto se razvalja u tanak pleh koji se zove jufka, koji se posipa filom i oblikuje u kolut. Kada je pečena, pita se povremeno prelije toplim mlijekom ili kombinacijom ulja i vode. Zeljanicu je najbolje servirati svježe pečenu, uz dodatak pavlake ili jogurta”- ovako je prilikom rangiranja opisana zeljanica.

Nakon zeljanice, sljedeća rangirana peciva su iz Litvanije, Turske i Austrije, a potom na 18. mjestu slijedi burek.

“Burek se sastoji od slojeva tijesta punjenih raznim slanim nadjevima. Uprkos turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i sa drugim nadjevima, a ove druge sorte su poznate pod različitim nazivima: sirnica (svježi sir), zeljanica (špinat) , krompiruša (krompir)..”, pojašnjavaju iz Taste Atlasa.

Naredni bh. dragulj na listi je sirnica, koja je pozicionirana na 31. mjesto.

“Sirnica je slana bosanska pita od tijesta punjenog kombinacijom svježeg kravljeg sira, pavlake i jaja. Tanki listići tijesta, lokalno poznatog kao jufka , premazuju se mješavinom sira i cijela pita se tradicionalno uvija u spiralu”, opisuju iz svjetske enciklopedije tradicionalnih jela.

Krompiruša je, među bh. jelima, posljednja – na 52. mjestu, a opširnije možete čitati OVDJE.

(N1/Foto:Anadilija)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU