Temperatura na Zemlji u maju dostigla rekordno visok nivo

Zemljina temperatura porasla je na rekordni visoki nivo za maj, objavili su u petak iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država (NOAA)

Iz NOAA-e navode da su naučnici u njihovim nacionalnim centrima za informacije o okolišu zabilježili neobično visoke temperature širom svijeta, što je pokazalo da je maj 2020. zajedno sa onim iz 2016. godine najtopliji peti mjesec u istoriji mjerenja dugoj 141 godinu.

Prošlog mjeseca ove godine globalna prosječna temperatura iznosila je 15,7 stepeni Celzijusa, kao i u maju 2016. To je za skoro jedan stepen Celzijusa više od prosjeka za Zemlju u 20. vijeku, ističu iz NOAA-e.

Temperature na kopnu postavile su toplotni rekord, dok su temperature na okeanu na drugom mjestu od kada se vrše mjerenja. Dijelovi Afrike, Azije, zapadne Evrope, Južne i Srednje Amerike imali su rekordnu toplinu.

“Nastavljeno je sa zagrijavanjem dugi period i u svakom određenom mjesecu vjerovatno ćemo pokucati na vrata blizu rekorda u eri u kojoj živimo“, rekao je Deke Arndt, šef klimatskog nadzora NOAA-e.

Također, proteklo proljeće je bilo drugo najtoplije, nakon 2016. i do sada je drugi najtopliji petomjesečni početak godine.

Arndt je rekao da je vrlo vjerovatno da će 2020. godina biti jedna od dvije najtoplije godine od 1880. godine od kada se vrše mjerenja. (Anadolija)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU