TIHO, BEZ NAJAVE Ugašena proizvodnja jednog od omiljenih automobila u BiH

Volkswagen je njegovu proizvodnju ugasio tiho, bez službene objave.

Limuzinskom Passatu presudili su bolja prodaja karavanskog Passata, Passata Variant, i slično pozicioniran model Arteon u gami tog njemačkog proizvođača. Premda, u nekim se medijima spominjalo i Arteonovo gašenje…

Passatov kraj zasigurno su ubrzala i trenutna dešavanja u automobilskoj industriji. Suočeni s nestašicom najprije poluvodiča, a potom i ostalih dijelova, i ostali se proizvođači odlučuju „kanibalizovati“ manje važne modele kako bi onima koji su prodavaniji pružili bolje izglede za opstanak.

Čak i u najgorim mjesecima krize prouzrokovane virusom korona, Passat karavan dobro se prodavao te je na njega otpadalo čak 70 odsto tržišta poslovnih karavana.

Nadalje, elektrifikacija se zahuktala, proizvođači pritisnuti evropskim zakonodavstvom i propisanim (novčanim) kaznama moraju razvijati i prodavati električne automobile, prenosi Poslovni.hr.

U prelaznom periodu proizvođači su elektrifikovali postojeće modele, ali sada su svi novi koji izlaze na tržište u startu razvijani da budu električni te su postavljeni na platforme izgrađene za električne automobile.

Kako bilo, VW je najavio kraj za limuzinski Passat i u Americi, što bi se takođe trebalo dogoditi ove godine, prenosi biznisinfo.ba.

BONUS VIDEO:

TIHO, BEZ NAJAVE Ugašena proizvodnja jednog od omiljenih automobila u BiH appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU