Tinejdžeri iz Sjeverne Amerike u ljetnoj školi u Visokom

Ljetna škola „Mala medresa“ okupila je u Visokom 42 tinejdžera koji žive u Sjevernoj Americi, a koji kroz petnaestodnevni program škole stječu nova znanja i iskustva.

Ljetna škola “Mala medresa” je projekat koji organizuju Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) i Medresa “Osman-ef. Redžović“.

Pokrenut je 2013. godine s ciljem da se omladina sa područja Sjeverne Amerike više upozna s kulturom, historijom, maternjim jezikom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, ali i da nauče više o svojoj vjeri i tradiciji.

“Pored naše osnovne misije, izuzetno je važno da kod budućih naraštajaočuvamo nacionalni identitet, bošnjačku tradiciju i bosanski jezik. Mi djeci nastojimo prenijeti sve vrijednosti koje kao Bošnjaci baštinimo, ali djeca koja su rođena u Americi ili jako mlada došla u Ameriku s roditeljima, ne mogu istinski doživjeti Bosnu. Govoriti o Bosni, na bosanskom jeziku, o islamu u Bosni, o historiji Bosne, a zatim im sve to pokazati na licu mjesta je od neprocjenljive vrijednosti”, izjavio je za Agenciju MINA muftija IZBSA Sabahudin-ef. Ćeman.

Istakao je i da je projekat svojevrsna garancija da se mladi neće asimilirati u američkom društvu.
“Također, uveliko pomažemo i roditeljima koji imaju poteškoća da dovedu svoju djecu u Bosnu i da ih nauče o svemu što bi željeli da njihova djeca znaju. Mi svoju ulogu vidimo upravu tu i zato smo ponosni na ovaj projekat”, poručio je muftija Ćeman

Program ljetne škole, između ostalog, obuhvata 50 predavanja organiziranih u pet modula, susrete s istaknutim nosiocima vjerskog autoriteta i intelektualcima, susrete s uspješnim i uzornim tinejdžerima koji žive u Bosni i Hercegovini, posjete kulturno-historijskim i prirodnim ljepotama i znamenitostima Bosne i Hercegovine, te pedagoško-psihološke radionice.

Prema riječima direktora Medrese “Osman-ef. Redžović” Dženana Handžića, njihov najveći kapital je povjerenje roditelja i polaznika koje su stekli u prethodnim godinama.

“Potrebno je mnogo rada da bi neki roditelj svoje maloljetno dijete poslao na drugi kontinent i brigu o njemu povjerio nekome koga ne poznaje lično. Sretni smo što smo se nakon dvije godine pauze uvjerili da to povjerenje još uvijek traje. S obzirom na okolnosti, možemo biti zadovoljni i nadati se da će već sljedeće godine brojke biti veće, iako smo od početka fokusirani na kvalitet, a ne kvantitet”, kazao je Handžić.

Govoreći o značaju projekta „Mala medresa“, direktor Handžić je naglasio da se prvenstveno ogleda u tome što polaznici na kraju programa podignu nivo svijesti o vjerskom i nacionalnom identitetu.

“Od naših polaznika očekujemo da će poboljšati sposobnost komunikacije na bosanskom jeziku, savladati neka nova znanja iz oblasti islamskih propisa, te probuditi i učvrstiti ljubav prema svojoj domovini, odnosno domovini svojih roditelja, koju mnogi od njih po prvi put posjećuju i to baš zahvaljujući ovom projektu”, istaknuo je on.

Projekat je besplatan za sve polaznike, a finansira se iz Fonda Islamske zajednice Bejtul-mal.

“Mala medresa je jedan od projekata koji na najljepši način potvrđuju da je IZ jedan od najvažnijih oblika bošnjačkog kolektiviteta funkcionalnog na teritoriji ne samo čitave BiH nego i širom svijeta, gdje god Bošnjaci žive organizirani kroz institucije IZ. Za zajednicu koja nije institucionalno organizirana se i ne može reći da je zajednica u pravom smislu te riječi. Naša je zadaća da svako u svom domenu čuvamo IZ i njen Fond Bejtul-mal kao garant našeg opstanka i napretka”, poručio je direktor Handžić.

Kroz „Malu medresu“ je do sada prošlo više stotina zadovoljnih kandidata, a brojke rastu iz godine u godinu.
Ovogodišnji polaznici će program završiti 26. jula.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU