6.6 C
Sarajevo
Utorak, 6 prosinca, 2022

Tokom prošle godine u BiH uvezeno antidepresiva u vrijednosti od 22 miliona KM

Građani naše države sve više koriste antidepresive ili drugu suportivnu terapiju u pokušaju da se nose sa izazovnim socioekonomskim prilikama koje pogađaju cijeli svijet.

Prema podacima državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva u prošloj godini uvezenih i proizvedenih antidepresiva i lijekova za smirenje bilo je u vrijednosti oko 22,6 miliona maraka.

Povećanje potrošnje antidepresiva je za 14 posto veće no što je bilo u 2017. godini, prenosi FTV.

Kao dodatak ishrani, često se koriste i lijekovi za smirenje na prirodnoj bazi, koje, iako nemaju negativne posljedice, treba uzimati prama savjetima stručne osobe, ljekara ili farmaceuta.

“Onoga časa kada se u čovjeku stvore negativne pretpostavke, u smislu da mu pada motivacija, da nema inicijativa, da nema podrške svojih perspektivnih ideala, onda ti ljudi zapadaju u stanje apatije koja se polako pretvara u depresiju. Depresija je praktično negacija života, i sama ta riječ znači da je čovjek ispod linije života koja je očekivana u smislu životnog elana i pretpostavki da se lijepo i adekvatno živi u svom biću, onda u svojoj okolini, porodici, komšiluku i tako dalje”, kazao je nedavno za Klix.ba dr. Mevludin Hasanović, specijalista psihijatrije.

  Dojava o bombi u Kantonalnom sudu Sarajevo

Istakao je da sve to dovodi do pada kvaliteta života i mogućnosti da se u perspektivi vidi ostvarenje života, zbog čega dolazi do pomicanja ‘prema dolje’, odnosno negativnom kontekstu življenja.

Pomoć je moguće pronaći u najbližim centrima za mentalno zdravlje, koji u BiH rade pri domovima zdravlja, a u kojima rade psiholozi, psihoterapeuti, neuropsihijatri i psihijatri.

klix.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU