Monte torta je jedna od najukusnijih koju možete pripremiti u ovim vrelim ljetnim danima. Njen kremasti okus zadovoljit će i najzahtjevnija nepca, a u prilog joj ide i to što nije previše slatka pa ćete poslije nje moći pojesti i bajramsku baklavu.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove torte su:
Kora:
- 6 bjelanaca
- 6 kašika šećera
- 100 grama lješnjaka
- 6 kašika brašna
Fil:
- 6 žumanjaka
- osam kašika šećera
- 2 pudinga od vanilije ili slatkog vrhnja
- 2 kašike brašna
- litar mlijeka
- vanilin šećer
- 250 grama maslaca ili margarina
- 50 grama šećera u prahu
- četiri kašike nutele
- petit keks
Način pipreme:
Ispecite lješnjake, ohladite i ogulite. Isjeckajte ih na veće komadiće. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, postepeno dodajte šećer, a na kraju ubacite brašno. U kalup stavite lješnjake, a preko smjesu za koru. Stavite da se peče desetak minuta. Ohladite koru.
U šerpu stavite 800 mililitara mlijeka da uvri s vanilin šećerom. U posudu stavite šest žumanaca i šećer i dobro ih umiksajte. U drugu posudu stavite dva pudinga, dvije kašike brašna i 200 mililitara mlijeka. Sjedinite obje smjese.
U provrelo mlijeko dodajte smjesu i miješajte na vatri dok se fil ne zgusne. Ostavite ga da se ohladi. U drugoj posudi pjenasto umutite margarin (maslac) sa šećerom u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil. Kada se masa sjedini podijelite je na dva dijela. U jedan dio stavite 3 kašike nutele i izmiksajte.
Koru okrenite tako da vam lješnjaci budu gore. Premažite ih nutelom. Stavite žuti fil, potom preko poredajte petit keks. Nakon toga dodajte čokoladni fil. Ostavite tortu na dva sata u frižider. Kada se totra stegnula ukrasite je po želji, uz pomoć šlaga, kreme od vanilije ili je jednostavno prelijte istopljenom crnom čokoladom.