Topi se u ustima: Pripremite savršenu Monte tortu (RECPET)

Monte torta je jedna od najukusnijih koju možete pripremiti u ovim vrelim ljetnim danima. Njen kremasti okus zadovoljit će i najzahtjevnija nepca, a u prilog joj ide i to što nije previše slatka pa ćete poslije nje moći pojesti i bajramsku baklavu.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove torte su:

Kora:

  • 6 bjelanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100 grama lješnjaka
  • 6 kašika brašna

Fil:

  • 6 žumanjaka
  • osam kašika šećera
  • 2 pudinga od vanilije ili slatkog vrhnja
  • 2 kašike brašna
  • litar mlijeka
  • vanilin šećer
  • 250 grama maslaca ili margarina
  • 50 grama šećera u prahu
  • četiri kašike nutele
  • petit keks

Način pipreme:

Ispecite lješnjake, ohladite i ogulite. Isjeckajte ih na veće komadiće. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, postepeno dodajte šećer, a na kraju ubacite brašno. U kalup stavite lješnjake, a preko smjesu za koru. Stavite da se peče desetak minuta. Ohladite koru.

U šerpu stavite 800 mililitara mlijeka da uvri s vanilin šećerom. U posudu stavite šest žumanaca i šećer i dobro ih umiksajte. U drugu posudu stavite dva pudinga, dvije kašike brašna i 200 mililitara mlijeka. Sjedinite obje smjese.

U provrelo mlijeko dodajte smjesu i miješajte na vatri dok se fil ne zgusne. Ostavite ga da se ohladi. U drugoj posudi pjenasto umutite margarin (maslac) sa šećerom u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil. Kada se masa sjedini podijelite je na dva dijela. U jedan dio stavite 3 kašike nutele i izmiksajte.

Koru okrenite tako da vam lješnjaci budu gore. Premažite ih nutelom. Stavite žuti fil, potom preko poredajte petit keks. Nakon toga dodajte čokoladni fil. Ostavite tortu na dva sata u frižider. Kada se totra stegnula ukrasite je po želji, uz pomoć šlaga, kreme od vanilije ili je jednostavno prelijte istopljenom crnom čokoladom.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU