Toplinski udar stigao u Europu: ‘Živa bi se mogla popeti do 43 Celzijeva stupnja’

toplinski udar stigao u europu: 'živa bi se mogla popeti do 43 celzijeva stupnja'

Val vrućine zapljusnuo je u ponedjeljak Španjolsku dok se Francuska ovaj tjedan priprema za rekordno visoke temperature. Posljedica toplinskog vala, koji je uslijedio nakon najtoplijeg svibnja u Španjolskoj u zadnjih najmanje 100 godina, bit će “ekstremno visoke temperature”. Toplinski val bi “mogao potrajati do kraja tjedna”, rekao je AFP-u Ruben del Campo, glasnogovornik Španjolske meteorološke agencije (Aemet).

Istaknuo je da će temperature tijekom dana u mnogim španjolskim gradovima premašiti “40 Celzijevih stupnjeva”, a i noću će ostati prilično visoke, “iznad 20 ili 22 stupnja”. Meteorolog upozorava da će ovaj fenomen, koji “nije ograničen samo na Pirinejski poluotok”, sljedećih dana stići i u ostale europske zemlje, poput Francuske. “Ovakve ekstremne vrućine, u ovo doba proljeća, nisu uobičajene” i posljedica su “globalnog zatopljenja”, kazao je Del Campo.

U posljednjih 10 mjeseci Španjolska je prošla kroz četiri vala ekstremnih temperatura – toplinski val u kolovozu, kada je oboren toplinski rekord (47,4 stupnjeva u Montoru, na jugu zemlje), zatim “iznimno visoke” temperature koje su zabilježene između Božića i Nove godine, potom svibanjski toplinski val, a sada i ovaj posljednji u lipnju. Živa bi se mogla popeti do 43 Celzijeva stupnja u Andaluziji, posebno u Cordobi ili Sevilli, podaci su Aemeta. Španjolska tradicionalno ima vruća ljeta, no “temperature su svake godine sve veće i toplinski valovi traju sve dulje, primjerice, ljeto traje mjesec dana dulje nego 1980-ih”, što rezultira smrću gotovo 1800 ljudi godišnje, kazao je Del Campo.

I veći dio Francuske zahvatit će ovaj tjedan toplotni val s temperaturama i do 40 stupnjeva. U Parizu je moguća temperatura od oko 37 stupnjeva, priopćila je francuska meteorološka služba. Tamošnji mediji javili su u ponedjeljak da će razdoblje visokih temperatura trajati od srijede do subote i da će toplotni val najviše zahvatiti južni dio zemlje. Do 40 stupnjeva bit će u Toulouseu, Bordeauxu i Lyonu. Sjevernije će temperatura biti malo niža, s oko 37 stupnjeva u Parizu i Rennesu, dok će Lille kao najsjeverniji grad bilježiti oko 34 stupnja. Očekuje se da će i noći biti iznadprosječno tople. Sve češći toplinski valovi, posebice u Europi, posljedica su globalnog zatopljenja, smatraju znanstvenici. Emisije stakleničkih plinova pojačavaju njihovu snagu, trajanje i učestalost.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU