TOPLOTA UTIČE NA RAZNE PROCESE U NAŠIM TIJELIMA Zašto sunce može da nas učini umornim?

Sjedenje na suncu može da bude prijatno, ali ako postane prevruće, vaše tijelo može da ima čudnu reakciju na povećanje temperature, a zbog toga možete da se osjećate jako umorno.

Dok se pripremate za ljetne vrućine, evo kako da bolje razumijete zašto više temperature mogu da dovedu do toga da se osjećate tako iscrpljeno.

Tijelo reaguje na određene temperature na različite načine. Toplota izaziva mnoge lančane reakcije za hlađenje vašeg tijela, uključujući vazodilataciju i znojenje. Vazodilatacija je kada se krvni sudovi prošire tako da vaša krv može da približi toplotu koži kako bi se održala termalna regulacija vašeg tijela uz znojenje.

Dodavanje znojenja može da dovede do dehidracije jer vaše tijelo izbacuje vlagu u kožu da bi snizilo osnovnu temperaturu. Nije iznenađujuće da oba ova procesa oduzimaju mnogo energije i mogu da vas ostave prilično umornim.

Na ekstremnoj vrućini, važno je da primijetite kada počnete da se osjećate letargično. Ekstremni umor može da bude simptom toplotne iscrpljenosti, koja, ako se ne liječi, može da se pretvori u toplotni udar. Povećan broj otkucaja srca, iznenadni prestanak znojenja, mučnina i konfuzija su znaci toplotne iscrpljenosti koja prelazi u toplotni udar.

Ako planirate da budete na suncu tokom vrelog dana, vodite računa da ostanete hidrirani i izbjegavajte diuretike poput alkohola i kafe. Nosite kremu za sunčanje i držite se u sjenci što je više moguće.

BONUS VIDEO:

TOPLOTA UTIČE NA RAZNE PROCESE U NAŠIM TIJELIMA Zašto sunce može da nas učini umornim? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU