TRAJE ISTRAGA/ Još se ne zna ko je dao tehničku specifikaciju za nabavku respiratora!?

Istraga oko nabavke respiratora kao da se razvodnjava

Najavljeni su najbolji tužioci u ovom slučaju, ali prođe skoro 10 dana i nemamo nikakvih konkretnih zaključaka od kako je Tužilaštvo BiH 7. maja preuzelo slučaj od Tužilaštva KS, piše Patria.

Postoji opravdan strah da se ovakvom istragom skreće pažnja javnosti, ali da efekta neće biti!

Najvažnije pitanje koje javnost postavlja je još neodgovoreno, ko je dao naredbu koje mašine da se kupe. Neko je to morao uraditi. 100 respiratora, naručioca Srebrene maline i dobavljača Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), koji su ovih dana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vještačeni i izvještačeni kao neupotrebljivi, prema informacijama su bez specifikacije.

Da je stručno lice radilo specifikaciju, mi danas ne bi imali neupotrebljive respiratore, ali u konačnici neko ipak jeste? Može li neko zamisliti scenarij u kojem su nam ne daj Bože zatrebali ti dobavljeni respiratori.

Tehnička specifikacija je dokument od 10 i više stranica. Tehničku specifikaciju za respirator može uraditi samo specijalista anesteziolog. Niko drugi. Ovdje najverovatnije niko nije pravio specifikaciju, što se čini nevjerovatnim. Jer sumnjamo da je Fikret Hodžić i znao šta je respirator, a ne da je sačinio specifikaciju sam.

FUCZ dobija ponudu Srebrene maline početkom aprila za nabavku respiratora i ekspresno, samo dan poslije, donose odluku o pokretanju nabavke tzv. respiratora.

U normalnim okolnostima to nije moguće. Istraga je do sada morala rezultirati tim saznanjima ko je premijeru Fadilu Novaliću rekao da su ‘aparati svjetski vrh tehnologije i ko mu je rekao da se mogu dva pacijenta priključiti na mašinu’. (Patria)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU