-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Tratinčica – mali cvijet veličanstvene ljekovitosti

Mnogi su od vas sigurno barem jednom ubrali ovaj cvijet i kidali mu laticu po laticu brojeći “voli me, ne voli me…”. Pogađate da je riječ o tratinčici, lat. Bellis Perennis L, poznatoj i kao bijela rada, te ivančica.

Ovaj maleni ljupki cvijet raste svuda i baš je ovih dana u punom jeku. Međutim, koliko god bio malen – njegova je ljekovitost veličanstvena.

Tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.

U nordijskoj je mitologiji posvećena Ostari, božici proljeća, a po hršćanskm predanju, njeni su cvjetovi nikli iz suza Marijinih, koje je prolila u bijegu za Egipat.

Ljekovitost soka tratinčice

Tratinčica je idealna za proljetne tretmane čišćenja organizma od toksina. U tu svrhu je najbolje piti njen svjež sok ili je jesti.

Sok treba uvijek svježe pripremiti. Pijte dnevno jednu do tri pune kašike soka sa pola litre vode.

Pomiješan s medom, sok je kućni lijek kod oboljenja respiratornih organa. Besprijekoran je lijek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekotine, edeme i proširene vene.

U terapijske svrhe stavlja se na oboljela mjesta.

Za zdrave bronhije i želudac

Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca, kao i kod bolesti jetre i bubrega.

Pomaže i kod neuredne menstruacije, ublažava bol i grčeve, reumu, giht i artritis. Kod unutrašnjih krvarenja kombinuje se s orahovim lišćem.

  Savjeti za roditelje i djecu kako bi se spriječilo širenje covida u školama

I naučnici potvrđuju da je tratinčica vrijedan prirodni lijek pa je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojki.

Mast od tratinčice dobar je lijek za rane i upaljene zglobove. Cvjetovi tratinčice namočeni u rakiji otklanjaju reumu i mišićni umor.

Uljepšava i čisti kožu

Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin.

Zbog tih aktivnih sastojaka, tratinčica ima široku primjenu u kozmetici.

Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, najviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija.

Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja čelije kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizuje kožu.

U specijalizovanim trgovinama možete kupiti ekstrakt i eterično ulje tratinčice, a u većini drogerija kozmetiku na bazi tratinčice.

Recepti od tratinčice

Čaj od tratinčice: Jednu do dvije kašičice suhog bilja prelijte šoljom prokuvane vode. Ostavite da stoji 10 minuta, a zatim procijedite.

Tinktura od tratinčice: Dvije do tri šake usitnjene biljke namočite u litri rakije tri sedmice. Tinkturu povremeno promiješajte. Nakon tri sedmice procijedite i koristite.

Tonik za njegu zrele i umorne kože: Kašičicu suvih glavica cvjetova tratinčice prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da stoji 30 minuta.

Mast za zglobove: Zgnječite listove tratinčice i dodajte polovinu količine listova crnog sljeza. Smjesu dobro prepržite na pročišćenoj masti. Još vruću mast procijedite kroz krpu direktno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome trljajte bolne zglobove dva do tri puta dnevno.

  Obratite pažnju: Pojavila se tri nova simptoma zaraze korona virusom

Tratinčica kao hrana

Listovi tratinčice su bogati vitaminima C i A . Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, supama i jelima od povrća.

Posebno su ukusni izmiješani sa svježim sirom. Nijemci salatu od listova tratinčice smatraju jako ukusnom.

Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u octu, te koristiti umjesto kapara. Glavice cvjetova takođe su jestive te se najčešće koriste za ukrašavanje deserata, a mogu se i kandirati.

Ukiseljeni pupoljci tratinčice: Zagrijte na vatri ocat i so. Stavite pupoljke u široku sterilnu teglu i prelijte ih toplom mješavinom octa i soli. Pokrijte, ostavite da stoji sedam dana. Svaki dan promiješajte. Ponovno premjestite u čistu teglu, prelijte mješavinom octa, dobro zatvorite i pustite da dozri još dvije sedmice u frižideru. Tada je hrana spremna za jelo.

portal SrpskaCafe

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU