Travnički srednjoškolci na čelu s delegacijom iz Lepziga posjetili Lucius


U Travniku je u tijeku Ekološki projektni tjedan koji u suradnji sa Universität Leipzig organiziraju Internacionalni univerzitet Travnik i Mješovita srednja škola “Travnik, a koji za cilj ima da učenike educira o održivom korištenju resursa i odgovornijem odnosu prema okolišu.

Tim povodom u srijedu je poduzeću Lucius d.o.o. upriličena posjeta učenika Mješovite srednje škole “Travnik”, zajedno sa delegacijom iz Leipziga koju su činili Sabine Lautenschläger, Marianne Wagner-Meige i Annika Diemer sa Universität Leipzig, Holger Tschense ispred poduzeća TT Consulting i Michael Weichert počasni konzul BiH u Njemačkoj .

Kroz prezentaciju I interaktivno druženje gosti su najprije upoznati sa osnovnim informacijama i načinom rada poduzeća Lucius i Kim Tec Eco, nakon čega su kroz obilazak postrojenja imali priliku i vidjeti kako se odvijaju procesi recikliranja.

G-din Hogler Tschense se zahvalio poduzeću Lucius na tome što je omogućio učenicima da vide kako i u praksi izgleda ono što su odslušali u teoretskom dijelu projekta.

“Kao experti po pitanju otpada i kružne ekonomije mi već dugo surađujemo sa g-dinom Marjanovićem i poduzećem Lucius, i zaista, nakon što smo dosta toga vidjeli u BiH, mogu reći da se ova firma daleko razlikuje ostalih kada je u pitanju ovaj način zbrinjavanja otpada.” istaknuo je.

Predstavnica Univerziteta iz Leipziga Sabine Lautenschläger poručila je mladim učenicima kako su oni budućnost, te da kao takvi sudjeluju u nastanku otpada ali i utječu na to od čega će se sastojati otpad.

Ova posjeta bila je nastavak prethodnih aktivnosti u okviru projekta kroz koje su učenici odslušali brojna predavanja ali i prošli kreativne radionice .

“Naša djeca su po prirodi jako kreativna I radoznala. Oni su oduševljeni svakom sferom u kojoj mogu naučiti i upoznati nešto novo. Jako su zadovoljni mogućnošću da obiđu firme kao što su Kim Tec Eko i Lucius gdje su saznali dosta korisnih stvari, a vjerovatno do sada nisu ni razmišljali što je sve ugrađeno u elektroničke uređaje. Oduševljeni su i idejom, i organizacijom I svime onim što nam je pruženo.” rekla je Altijana Hazarević, profesorica informatike u Mješovitoj srednjoj školi “Travnik”.

travnički srednjoškolci na čelu s delegacijom iz lepziga posjetili lucius travnički srednjoškolci na čelu s delegacijom iz lepziga posjetili lucius travnički srednjoškolci na čelu s delegacijom iz lepziga posjetili lucius

 

 

 

 

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU