Travnik: Boljim povezivanjem s dijasporom do novih ideja i projekata

Bliže povezati dijasporu i mještane Travnika cilj je prve kulturno-zabavne i gospodarske manifestacije ‘Dani dijaspore’ koja se odvija u ovom bh. gradu.

Tom prigodom jučer su se u Travniku okupili brojni uspješni gospodarstvenici kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz inozemstva, a kako je istaknuo  predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Azem Ejubović, povod je uspostavljanje suradnje između gospodarstvenika, predstavnika kulture, sporta i drugih.

“Naš je cilj poslati pozitivne signale u inozemstvo, da se u BiH može živjeti i ulagati. Mi ovih dana ‘sijemo’, a u narednom razdoblju, nadam se da ćemo ubirati plodove zajedničke suradnje i uspješnih partnerskih odnosa”, kazao je Ejubović.

travnik: boljim povezivanjem s dijasporom do novih ideja i projekata

Općinski načelnik Kenan Dautović (SDA) ocijenio je kako je ovo bila izuzetna prilika da se predstave trenutni projekti i ideje s ciljem umrežavanja.

Događaju je nazočio i osnivač i predsjednik udruženja 5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina Edo Šabanagić koji je ustvrdio da organizirana i koordinirana dijaspora može biti snažan saveznik u njegovanju bh. vrijednosti.

“Danas smo u Travniku kako bismo ispitali teren, te ostvarili konekciju sa zainteresiranim partnerima, s obzirom na to da je vizija udruženja uspješno umrežavanje i partnersko ojačavanje bh. dijaspore koja će biti važna prekretnica u razvoju BiH na globalnoj razini”, naglasio je Šabanagić.

Kao primjer uspješnog poslovanja predstavljena je i tvrtka Pharmamed koja danas upošljava više od 100 radnika, te samostalno razvija vlastite proizvode i gradi nova tržišta.

“Tu smo da prezentiramo naše mogućnosti i kapacitete te da u skladu s mogućim poslovnim idejama ostvarimo suradnju i na ovaj način ojačamo vezu s našom dijasporom”, kazala je članica uprave Pharmamed Saira Medanhodžić-Vuk.

Dodala je kako je jedan od razloga za sudjelovanje u manifestaciji i sama činjenica da je poduzeće nastalo kao obiteljska ideja povratnika, u želji da se nakon ratnih dejstava vrate u svoju domovinu i započnu poslovne aktivnosti u oblasti farmaceutske industrije.

Današnjem susretu nazočila je i veleposlanica BiH u Njemačkoj, rođena Travničanka Jadranka Winbow, koja je izdvojila partnerski odnos Travnik-Leipzig kao jednu od najuspješnijih suradnji dva grada, istaknuvši da lokalna zajednica treba biti aktivnija u neposrednoj suradnji s veleposlanstvima.

Manifestacija “Dani dijaspore” održava se u organizaciji Općine Travnik i nevladine organizacije Leipzig-Travnik u razdoblju od 31. srpnja do 5. kolovoza u Travniku.

(Fena)

www.radiovitez.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU