4 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Travnik: Boljim povezivanjem s dijasporom do novih ideja i projekata

Bliže povezati dijasporu i mještane Travnika cilj je prve kulturno-zabavne i gospodarske manifestacije ‘Dani dijaspore’ koja se odvija u ovom bh. gradu.

Tom prigodom jučer su se u Travniku okupili brojni uspješni gospodarstvenici kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz inozemstva, a kako je istaknuo  predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Azem Ejubović, povod je uspostavljanje suradnje između gospodarstvenika, predstavnika kulture, sporta i drugih.

“Naš je cilj poslati pozitivne signale u inozemstvo, da se u BiH može živjeti i ulagati. Mi ovih dana ‘sijemo’, a u narednom razdoblju, nadam se da ćemo ubirati plodove zajedničke suradnje i uspješnih partnerskih odnosa”, kazao je Ejubović.

travnik: boljim povezivanjem s dijasporom do novih ideja i projekata

Općinski načelnik Kenan Dautović (SDA) ocijenio je kako je ovo bila izuzetna prilika da se predstave trenutni projekti i ideje s ciljem umrežavanja.

Događaju je nazočio i osnivač i predsjednik udruženja 5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina Edo Šabanagić koji je ustvrdio da organizirana i koordinirana dijaspora može biti snažan saveznik u njegovanju bh. vrijednosti.

“Danas smo u Travniku kako bismo ispitali teren, te ostvarili konekciju sa zainteresiranim partnerima, s obzirom na to da je vizija udruženja uspješno umrežavanje i partnersko ojačavanje bh. dijaspore koja će biti važna prekretnica u razvoju BiH na globalnoj razini”, naglasio je Šabanagić.

  (FOTO/VIDEO) Nastavljaju se radovi na izgradnji srednje škole Travnik

Kao primjer uspješnog poslovanja predstavljena je i tvrtka Pharmamed koja danas upošljava više od 100 radnika, te samostalno razvija vlastite proizvode i gradi nova tržišta.

“Tu smo da prezentiramo naše mogućnosti i kapacitete te da u skladu s mogućim poslovnim idejama ostvarimo suradnju i na ovaj način ojačamo vezu s našom dijasporom”, kazala je članica uprave Pharmamed Saira Medanhodžić-Vuk.

Dodala je kako je jedan od razloga za sudjelovanje u manifestaciji i sama činjenica da je poduzeće nastalo kao obiteljska ideja povratnika, u želji da se nakon ratnih dejstava vrate u svoju domovinu i započnu poslovne aktivnosti u oblasti farmaceutske industrije.

Današnjem susretu nazočila je i veleposlanica BiH u Njemačkoj, rođena Travničanka Jadranka Winbow, koja je izdvojila partnerski odnos Travnik-Leipzig kao jednu od najuspješnijih suradnji dva grada, istaknuvši da lokalna zajednica treba biti aktivnija u neposrednoj suradnji s veleposlanstvima.

Manifestacija “Dani dijaspore” održava se u organizaciji Općine Travnik i nevladine organizacije Leipzig-Travnik u razdoblju od 31. srpnja do 5. kolovoza u Travniku.

(Fena)

www.radiovitez.ba

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU