Treći dan invazije na Ukrajinu

Treći je dan invazije na Ukrajinu. Rusija je blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN. U Kijevu se vode borbe po cijelom gradu, glavni grad potresaju eksplozije.

09:20 Pedeset zemalja je objavilo zajedničko saopćenje u kojem se navodi da je Rusija zloupotrijebila svoju moć stavljajući veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

U saopćenju se konkretno navodi da je Rusija zloupotrijebila pravo veta blokiranjem rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

09:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je u subotu ujutro prkosnu videoporuku s kijevskih ulica nakon noći intenzivne pucnjave i eksplozija.

On je u videu objavljenom na Twitteru rekao da Ukrajinci neće položiti oružje niti se predati napadačkim snagama, kao što je tražio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Predsjednik je rekao da želi opovrgnuti lažna izvješća da je napustio Ukrajinu.

08:57 Reuters javlja da su područje jugozapadno od Kijeva jutros pogodile dvije rakete. Za sada nije jasno koje su mete bile.

Prema gradskoj vladi Kijeva, jedan od projektila je pogodio stambenu zgradu.

08:47 Kira Rudik, zastupnica u ukrajinskom parlamentu, na Twitteru objavila svoju fotografiju na kojoj drži kalašnjikov, uz natpis: “Naše žene će štititi naše tlo na isti način kao i naši muškarci”.

08:38 Ruske snage preuzele su kontrolu nad dijelovima sjeverne Ukrajine izvan glavnog grada Kijeva, uključujući černobilsku zonu, pokazuje analiza Instituta za proučavanje rata u Washingtonu, DC.

08:28 Ukrajinska vojska objavila je na Twitteru video evakuacije žrtve granatiranja u Kijevu.

08:18 Meta Platforms Inc zabranjuje ruskim državnim medijima da prikazuju, oglase ili unovčavaju na ovoj platformi u cijelom svijetu, saopštila je matična kompanija giganta društvenih medija Facebook

7:51 Teška noć iza Ukrajinaca: Borba za Kijev

Nešto nakon 02:00 sata ujutro po lokalnom vremenu, počele su teške borbe južno od Kijeva, prenose reporteri CNN-a koji se nalaze na terenu. Ukrajinske oružane snage prijavile su teške borbe oko Vasylkiva, grada koji se nalazi oko 45 kilometara južno od glavnog grada zemlje.

Dok ruske snage napreduju u Ukrajini, građani ove zemlje, uglavnom žene i djeca, traže utočište u susjednim zemljama. Moldavija, Bjelorusija i Gruzija ne zahtijevaju vize za nosioce ukrajinskih pasoša, a mnoge druge zemlje u regionu ne zahtijevaju vizu najmanje 30 dana.

Jedina teritorija u širem regionu na koju Ukrajinci ne mogu ući bez vize je Kosovo.

Bidenova administracija je u petak u večernjim satima po lokalnom vremenu najavila nove sankcije protiv više ruskih zvaničnika. Sada osim ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, među sankcionisanim zvaničnicima nalaze se i članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije među kojima su ruski ministar odbrane Sergei Shoigu i načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Valeriy Gerasimov, navodi Bidenova administracija, a na osnovu odluke američkog Treasury-ja (Ministarstva finansija).

Rusija je iskoristila pravo veta da blokira rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Glasalo je 11 za, jedan protiv i tri suzdržana člana Vijeća. Kina, koja je ranije odbila da kritikuje ruski napad i podrži EU zajedničku deklaraciju i uvođenje sankcija Rusiji, bila je u petak među suzdržanim u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU