Tri ljekara iz BiH među finalistima konkursa International Medis Awards

Na ovogodišnjem sedmom uzastopnom konkursu International Medis Awards for Medical Research, među devetnaest finalista bila su i tri doktora iz Bosne i Hercegovine, a dvoje od njih su osvojili prvo mjesto u njihovim disciplinama, saopćeno je

Na završnom događaju koji je zbog pandemije održan virtualno, dodijeljene su nagrade i priznanja za istraživački rad najboljim ljekarima i farmaceutima koji se osim kliničkim radom, bave istraživanjima.

Na području intenzivne medicine i anesteziologije, pobijedila je dr. sc. Nermina Rizvanović s Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja Kantonalne bolnice Zenica. Ona je izjavila da kombinovanje istraživačkog i kliničkog rada nije uvijek lako, naročito u tranzicijskoj zemlji poput Bosne i Hercegovine.

  • Istraživanje je vrlo izazovan način učenja, ali želja za novim dokazima me održava čak i kada situacija postane teška – njene su riječi.

Glavni zaključci predstavljene studije su da predoperativno primijenjen oralni ugljikohidratni napitak smanjuje postoperativni metabolički odgovor (inzulinska rezistencija i nivo glukoze u krvi), smanjuje postoperativni upalni odgovor (CRP, IL6 i nivo prognostičke ocjene prema Glasgow skali), poboljšava subjektivni osjećaj zdravlja i hirurški klinički ishod u otvorenom kolorektalnom operativnom zahvatu u poređenju s konvencionalnim protokolom o postu. Rezultati ovog ispitivanja mogli bi promijeniti tradicionalnu kliničku praksu predoperativnog posta, poboljšati predoperativnu njegu hirurških pacijenata i uspostaviti nove protokole prije operacije koji uključuju upotrebu ugljikohidratnog napitka.

Među troje finalista, na području ginekologije pobijedio je doc. dr. sc. Igor Hudić s Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. On i njegova ekipa istraživali su ulogu progesteronom induciranog blokirajućeg faktora (PIBF) kao mogućeg pokazatelja ishoda trudnoće nakon vantjelesne oplodnje (IVF). Njihova studija je prva takve vrste koja je ikad objavljena i gdje se istražuje uticaj PIBF-a u vrijeme implantacije nakon IVF-postupka. Rezultati su pokazali višu stopu trudnoće kod žena koje su imale viši nivo PIBF-a. Uspješna trudnoća nakon vantjelesne oplodnje (IVF-postupka) može se predvidjeti mjerenjem koncentracije PIBF-a, a ubuduće bi se taj faktor nakon IVF-postupka mogao davati ženama s niskim nivoima PIBF-a.

Kako je rekao doc. dr. sc. Hudić, neplodnost je sve teži teret našeg društva. Postoje mnogi poznati razlozi za neplodnost; međutim, kod oko 20 posto slučajeva uzrok ostaje nepoznat i tu se govori o idiopatskoj neplodnosti.

  • Budući da je pomaganje svim ženama moj moto, ovih 20 posto je ogroman naučni izazov te smo se moja ekipa i ja posvetili tome u svom ispitivanju – kazao je također.

Područje ginekologije ove godine je izrazito zastupala Bosna i Hercegovina te je jedna od finalistica International Medis Awardsa bila i dr. sc. Martina Džoić Dominković, radiologinja s Odjela radiologije iz Opće bolnice Orašje, koja je sa svojom ekipom istraživala moguću primjenu nove ultrazvučne metode – elastografije u zdravih žena jer se ranije elastografija koristila za razlikovanje benignih od malignih lezija dojke.

Dr. Džoić Dominković kaže da joj je velika čast biti ovogodišnja finalistica IMA. Za nju to znači “da su prepoznati i napori mladih liječnika koji se posvećuju istraživanjima u malim bolnicama”, što je također nadahnuće za njen daljnji profesionalni razvoj.

Svi ovogodišnji finalisti i njihov istraživački rad predstavljeni su u filmu Predani nauci, u kojem se pojavljuju i neki drugi ugledni predstavnici nauka.

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se ljekari i farmaceuti iz devet zemalja: Bosne i Hercegovine, Austrije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Stručna komisija je ove godine dobila čak 309 stručnih članaka, što je najviše do sada; u uži izbor su uvrštena 222 kandidata, a u finalu je bilo 19.

Naziv pobjednika dodijeljen je u kategorijama: farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna medicina i anesteziologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija te reumatologija.

U svakoj kategoriji bila su po dva finalista, uz izuzetak ginekologije, gdje su se ove godine za naziv najboljeg takmičila tri finalista.

I ove godine je stručni žiri dodijelio nagradu u posebnoj kategoriji, u kojoj se osim stručnosti, isticala prvenstveno briga za bližnje. Dodijeljena je osoblju Klinike za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb, tj. rodilišta u Petrovoj, koje je 22. marta ove godine, tokom jakog zemljotresa, uz velike napore svih ljekara i medicinskih sestara te uz nesebičnu pomoć dobrovoljaca, uspjelo ne samo preseliti svu novorođenčad, nedonoščad u inkubatorima i njihove mame, nego se za njih odgovarajuće pobrinuti. Time su pokazali veliku mjeru stručnosti, znanja i organizacijskih spretnosti te veliku međuljudsku solidarnost.

Za vjerodostojnost konkursa International Medis Awards pobrinuo se međunarodni stručni žiri s deset članova iz sedam zemalja iz kojih su prijavljeni kandidati.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU