TRIK KOJI RADI POSAO Nekoliko savjeta za brzo i lako čišćenje srebra

Nakit, pribor za jelo, svijećnjaci i drugi predmeti od srebra, često su, posebno nakon dugog stajanja, skloni oksidaciji. Upravo oksidacija je razlog zbog kojeg srebro poprimi crnu boju koju je naizgled teško ukloniti pa je važno da se ono redovno čisti i polira.

Čišćenje srebra nije komplikovano i to vrlo lako možete napraviti kod kuće, i to pomoću limuna, paste za zube, sode bikarbone i sličnih sastojaka.

Čišćenje srebra pastom za zube

Kako biste svoj srebreni nakit očistili pastom za zube, jednostavno malo paste istisnite na krpicu i kružnim pokretima utrljajte u nakit.

Pastu ostavite otprilike pet minuta pa isperite i svoj nakit dobro osušite.

Čišćenje srebra aluminijskom folijom i sodom bikarbonom

Ovaj trik koristan je ako imate puno srebra koje morate očistiti i ako se radi o većim komadima kao što je pribor za jelo.

Kako biste srebro očistili na ovaj način, veliku staklenu ili porculansku zđelu (ne smije biti metalna kako ne bi došlo do hemijske reakcije), obložite aluminijskom folijom i ulijte dvije litre vruće vode i dodajte jednu kašiku sode bikarbone.

Srebro umočite u vodu i ostavite 15-ak sekundi pa izvadite, ostavite da se osuši i ispolirajte. Ako je ostalo još patine, ponovite postupak. Važno je naglasiti da srebreni nakit koji na sebi ima drago kamenje ne čistite na ovaj način kako se ono ne bi uništilo.

Čišćenje srebra limunom i maslinovim uljem

Za ovaj postupak bit će vam potrebna jedna kašika maslinovog ulja i 100 mililitara soka od cijeđenog limuna. Sok od limuna i maslinovo ulje pomiješajte pa krpicom ispolirajte srebro dok ne postane sjajno. Isperite i ostavite da se dobro osuši.

Čišćenje srebra sirćetom i sodom bikarbonom

Sve srebro koje treba očistiti stavite u posudu i prekrijte alkoholnim sirćetom. Na svakih dva decilitra sirćeta dodajte 2 kašike sode bikarbone. Srebro u toj mješavini ostavite otprilike sat, isperite i osušite krpom.
Od ovog postupka je važno naglasiti da nije prikladan za antikne predmete od srebra jer bi ih moglo previše nagristi.

Zaključak

Srebro nakon dugotrajnog stajanja oksidira i poprima crnu boju koju je kasnije potrebno ukloniti. Crnilo na srebru može se ukloniti i kod kuće i to sastojcima poput sirćeta, sode bikarbone, paste za zube i slično.

Kod čišćenja srebra važno je pripaziti i na druge elemente koji se nalaze na nakitu (poput dragog kamenja) kako se oni, prilikom čišćenja ne bi uništili.

BONUS VIDEO:

TRIK KOJI RADI POSAO Nekoliko savjeta za brzo i lako čišćenje srebra appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU