Trik naših baka: Ovako se nekada izbjeljivao veš

Danas to više skoro niko ne koristi, a genijalno izbjeljuje veš, čisti prljavo posuđe i još mnogo toga

Tradicionalne metode čišćenja ponovo dobijaju na popularnosti. Jedno takvo prirodno sredstvo za čišćenje koje se ponovo vraća u fokus je – pepeo.

Naši su preci koristili pepeo u svojim svakodnevnim poslovima čišćenja, a sada mnogi vlasnici kuća ponovno otkrivaju njegovu djelotvornost u poređenju sa modernim proizvodima koji često sadrže agresivne kemikalije, prenosi Krstarica.

Evo nekoliko kreativnih načina na koje pepeo može poslužiti kao svestrano i ekološki prihvatljivo sredstvo za održavanje doma čistim.

Odličan izbjeljivač veša

Čak i kada koristite najdjelotvornije deterdžente s izbjeljivačem, bjelina vašeg veša često nije onakva kakvu biste željeli. Pepeo može poslužiti kao izvrstan izbjeljivač. Prosijati drveni pepeo i pomiješati ga s nehlorisanom vodom (najbolje kišnicom ili destilovanom vodom) u omjeru 1:4. Nakon što smjesa odstoji oko sedmicu dana, procijedite je kroz gazu i koristite za pranje veša.

Napomena: Budući da je ovo izuzetno jak izbjeljivač, ne perite šarenu odjeću u ovoj tekućini jer može promijeniti boju.

Uklanja mrlje

Jednostavna mješavina pepela i vode može ukloniti mrlje s namještaja. Ova prirodna smjesa takođe je izvrsna za poliranje sjajnih metalnih ili srebrnih predmeta, kao i zamućenih stakala. Nanesite smjesu, ostavite nekoliko minuta, zatim obrišite čistom krpom. Dodatno, površinu možete proći s malo ulja za dodatni sjaj. Ako zaprljate odjeću, stavite malo pepela na mrlju i trljajte je pet minuta lopticom bijelog hljeba, piše Espreso/24sedam.

Protiv neugodnih mirisa

Pepeo se može koristiti kao prirodni neutralizator mirisa. Ploču s pepelom stavite u frižider da upije neugodne mirise i povremeno promiješajte kako bi ostala svježa. Ovo takođe može biti korisno za neutralizovanje mirisa kućnih ljubimaca – samo pospite malu količinu pepela po njihovom krznu i istrljajte. Tako ćete, stavite li šaku pepela u kutiju u kojoj držite mačji pijesak, neutralizirovati neugodne mirise.

Čišćenje prljavog posuđa

Cjedilo za pepeo može se koristiti za pranje vrlo prljavog masnog posuđa. Ova tradicionalna metoda pokazala se izuzetno djelotvornom u uklanjanju tvrdokornih ostataka hrane.Da biste dobili cjedilo kojim ćete ispirati tvrdokorne mrlje, pomiješajte jedan dio drvenog pepela (po mogućnosti prosijanog, očišćenog od komadića ugljena) i dva-tri dijela vode, te prokuvajte da baci nekoliko ključeva. Ostavite da se stvori talog, pa tekućinu koristite za obično pranje suđa, a talog je izvrstan za ribanje tava, pladnjeva – svega na čemu se peče.

Napomena: Budući da jako isušuje ruke, najbolje je da nosite rukavice.

Trik naših baka: Ovako se nekada izbjeljivao veš appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU