3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Trischak i Fazlić – Staviti pod kontrolu ilegalne migracije u BiH

  ()

  Nakon preuzimanja dužnosti novog komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, generalmajor Reinhard Trischak posjetio je danas Grad Bihać te se u razgovoru sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem informirao o aktuelnoj migrantskoj krizi i aktivnostima koje Grad Bihać kao lokalna zajednica čini da se ta situacija prevaziđe u iščekivanju konkretnih reakcija nadležnih državnih institucija.

  Gradonačelnik Fazlić podvukao je da Vučjak nije i neće biti migrantski centar, već privremena lokacija, te da nisu sretni zbog građana koji žive u neposrednoj blizini i sa stanjem u kampu, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

  – Spremni smo razgovarati o rješenjima, a to je da migranti ne dolaze u naš grad, da se lokacija za njihov smještaj nađe negdje u BiH ili van urbanog područja grada uz financiranje nadležnih stranih i domaćih institucija i uz strožija pravila prema migrantima koji budu u njemu boravili – ustvrdio je bihaćki gradonačelnik.

  Najavio je da će s kantonalnim zvaničnicima i predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH 17. jula prisustvovati sastanku u Briselu na kojem će biti razgovarano o migrantskoj krizi u BiH.

  Generalmajor Trischak naglasio je da će shodno svojoj misiji i nadležnostima EUFOR-a u BiH nakon posjete Gradu Bihaću i razgovorima sa svim relevantnim subjektima koji nose teret migrantske krize u Bihaću, informisati nadležne u Sarajevu, ali i Evropskoj komisiji u Briselu.

  – Sa gradonačelnikom Fazlićem imao sam otvoren razgovor vezan za ilegalne migracije i nakon posjete kampu na Vučjaku imati ću jasniju sliku o dešavanjima ovdje i naporima koje vlasti u Bihaću zajedno sa međunarodnim organizacijama čine kako bi se ovaj problem stavio pod kontrolu – kazao je Trischak.

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO