Trogodišnja djevojčica spašena iz ruševina 65 sati nakon potresa u Izmiru

Povrijeđena trogodišnja djevojčica spašena je u ponedjeljak, tri dana nakon što je tursku egejsku obalu pogodio snažan potres magnitude 6,6

Elif Perincek izvučena je iz ruševina gotovo 65 sati nakon potresa u okrugu Bayrakli u zapadnoj provinciji Izmir. Elif je 106. osoba koja je spašena iz ruševina i prebačena u bolnicu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U objavi na Twitteru, Mehmet Gulluoglu, direktor Uprave za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD), izrazio je zadovoljstvo zbog spašavanja djevojčice.

Otprilike 23 sata nakon potresa, Elifina majka Seher Dereli Perincek, desetogodišnji blizanci Ezel i Elzem, kao i sedmogodišnji Umut izvučeni su iz ruševina. Međutim, Umut je preminuo, dok su majka i blizanci i dalje na liječenju.

Nakon akcije spašavanja male Elif, vatrogasac Muammer Celik podijelio je emotivne trenutke.

“Elif me uhvatila za prst. Očistio sam joj lice od prašine. Sa jednim od kolega sam je uspio izvući, a prst mi nije pustila sve do šatora za prvu pomoć. To dijete zaslužuje živjeti. Kao vatrogasci nikada ne gubimo nadu do posljednjeg trenutka. Nikada nismo izgubili nadu ni da ćemo pronaći Elif“, kazao je Celik.

Ranije Gulluoglu je obavijestio javnost da je iz ruševina spašena 14-godišnja djevojčica, 58 sati nakon što je grad Izmir na turskoj obali Egejskog mora pogodio potres. Nakon pružanja prve pomoći, Idil Sirin prebačena je u lokalnu bolnicu.

AFAD je u ponedjeljak saopćio kako je u potresu u Izmiru poginulo 79 osoba. Povrijeđene su 962 osobe, od toga 743 je otpušteno iz bolnica, a 219 ih je zadržano na liječenju. Akcije spašavanja i dalje traju u osam zgrada.

Nakon snažnog potresa koji je Izmir pogodio u petak, uslijedilo je 1.120 podrhtavanja tla, od toga 43 su bila jača od četiri stepena.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU