15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Trump najavio sastanak s Xijem na samitu G20

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je izjavio kako još očekuje razgovore s kineskim kolegom Xi Jingpingom na predstojećem samitu G20, upozoravajući da će uvesti nove tarife ukoliko ne dođe do sastanka.

– Da, bit će – izjavio je Trump za ZTV stanicu CNBC, odgovarajući na pitanje da li će Xijev nedolazak na samit u Japanu u ovom mjesecu dovesti do uvođenja novih velikih tarifa.

Trump je međutim kazao da je sastanak “zakazan i bit će održan”.

– Bio bih iznenađen da on ne dođe. Mislim da dolazi. Nisam čuo da neće doći. Naš sastanak se očekuje – dodao je Trump.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je, u međuvremenu, da “trenutno nema informaciju” o razgovorima Xija i Trumpa.

Trump pokušava da pritiscima privoli Kinu da uvede velike promjene u svojoj trgovinskoj politici, za koju američki predsjednik tvrdi da je decenijama vođena na štetu američkih interesa.

- Oglašavanje - trump najavio sastanak s xijem na samitu g20

Izgledalo da su dvije najveće svjetske ekomomije bile blizu postizanja dogovora do blokade pregovora u prošlom mjesecu. Washington tvrdi da je Peking napustio pregovore u posljednji čas, dok je kineska strana nagovijestila da je sve spremnija na dugu borbu.

Trump je već uveo dažbine od 25 posto na kineske uvozne robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Kina je odgovorila kaznenim tarifama na američke robe u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Trump tvrdi kako je spreman da uvede tarife na dodatne kineske robe u vrijednosti 300 milijardi dolara ukoliko se ne ostvari znčajan pomak u razgovorima.

Samit  G20 sodržat će se u Osaki 28. i 29. juna, prenosi AFP.

(FENA) M.B.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima