31.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Dijaspora se izjasnila: Potreban je još jedan konzulat BiH u Njemačkoj

  Mapiranje dijaspore iz Bosne i Hercegovine je izvještaj zasnovan na rezultatima kombinirane metode istraživanja koja uključuje sveobuhvatno mapiranje dijaspore iz BiH u deset odabranih odredišnih zemalja: Australija, Austrija, Danska, Njemačka, Italija, Holandija, Slovenija, Švedska, Švicarska i Sjedinjene Američke Države. Istraživanje je proveo međunarodni i interdisciplinarni tim istraživača, u koordinaciji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) Misijom u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) Bosne i Hercegovine.​​

  Na osnovu zaključaka izvedenih iz kvalitativnih i kvantitativnih podataka ovog projekta, jasno je da mnoge preporuke za angažman dijaspore iz BiH u razvojnim aktivnostima zavise od preporuka za unaprjeđenje odnosa dijaspore iz BiH sa domovinom i povećanja povjerenja između njih. Uprkos trenutnim nedostacima, dijaspora iz BiH bi željela ojačati svoje veze sa domovinom, te bi željela biti aktivan sudionik u budućnosti BiH.

  Preporuke za oblasti u kojima se može napraviti napredak uključuju:

  1. Povećanje angažmana i prisustva institucija u BiH među dijasporom iz BiH u Njemačkoj. Imajući u vidu brojnost populacije iz BiH u regiji Nordrhein-Westphalen, imalo bi smisla otvoriti još jedan konzulat BiH u ovoj regiji, s obzirom na to da njeni stanovnici, kako bi dobili neku od konzularnih usluga ili osjetili vezu sa zemljom porijekla, putuju relativno dugo. Osoblje Ambasade i konzulata u Njemačkoj moglo bi biti dodatno podržano kako bi se podstaklo više zajedništva među migrantima iz BiH u Njemačkoj, bilo unutar njihovog vlastitog prostora, ili kroz saradnju sa organizacijama dijaspore iz BIH ili preduzećima putem pomoći u finansiranju određenih događaja ili jednostavno putem promoviranja aktivnosti dijaspore u Njemačkoj.

  2. Pružanje izravne podrške dopunskom obrazovanju u dijaspori, kao i uspostavljanje programa u BiH. Članovi udruženja u Njemačkoj su naglasili potrebu za izgradnjom više dobre volje između dijaspore i domovine, bilo kroz povećane mogućnosti učenja bosanskog jezika za dijasporske zajednice, ili kulturnu saradnju koja bi pomogla okupljanju osoba koje žive u Njemačkoj, kako bi izgradile snažniju zajednicu, koja u ovom trenutku ostaje podijeljena.

  3. Podsticanje i pojednostavljivanje učešća građana iz dijaspore kao i bolja integracija pojedinaca iz dijaspore na političku scenu u BiH. Potrebno je povećati napore za promociju dvojnog državljanstva i jačati veze sa domovinom, kao i lobirati u njemačkoj vladi kako bi bilo omogućeno dvojno državljanstvo za ovu populaciju u cjelini. Ispitanici su se opravdavali zbog toga što su se morali odreći državljanstva BiH. Također, njihov pokušaj angažmana u domovini nije naišao na dobrodošlicu od strane bosanskih vlasti na svim nivoima.

  Uzimajući u obzir mnoge druge zemlje koje su pojedincima koji su potomci iz te zemlje dali povlašten položaj u pogledu investicija i razvoja, bilo bi dobro i za BiH da usvoji takve politike. Političke stranke, kao i osoblje konzulata i Ambasade, trebali bi preduzimati dalje aktivnosti s ciljem ukazivanja na značaj glasanja iz inostranstva, te kako bi ono bolje odrazilo glas dijaspore. Imajući u vidu veličinu dijaspore iz BiH u Njemačkoj i prethodno visok odziv birača, ne raditi na ovom pitanju bi potencijalno moglo dovesti do ozbiljnog potiskivanja birača.

  4. Stvaranje održivih veza između institucija u BiH na svim nivoima te dijasporskih organizacija i pojedinaca. Primijećeno je opće razočarenje među pojedincima i organizacijama iz dijaspora iz BiH kada su u pitanju državne institucije i država u cjelini. U ovo spada više kategorija, uključujući brige o korupciji, kontinuiranu negativnu medijsku pokrivenost i povećanje odliva mozgova sa kojima se zemlja suočava, a kao rezultat prelazne situacije u post-konfliktnom periodu.

  5. Izrada promotivnog materijala o uspješnim primjerima ulaganja dijaspore iz BiH u BiH. Opća i dugotrajna kampanja zvaničnih predstavnika BiH na svim nivoima bila bi poticaj za izgradnju dobre volje među dijasporom, kao i za promociju najboljeg što BiH ima da ponudi.

  6. Pružanje izravne podrške dopunskom obrazovanju u dijaspori, kao i uspostavljanje programa u BiH. Jedno od glavnih pitanja koje je ponavljano u fokus grupama kao i tokom intervjua bilo je o značaju učenja bosanskog jezika i mogućnosti druge generacije da zadrži neku vezu sa BiH. Kao i u drugim zemljama, predloženo je nekoliko ideja, uključujući više prilika za razmjenu studenata, ljetne programe kao priliku za pripadnike dijaspore da se upoznaju o drugim pripadnicima dijaspore, kao i osobama u BiH iste starosne dobi, uključujući ljetne škole jezika, kao i druge oblike brige o mlađoj djeci. Ovo predstavlja preduzetničku priliku za BiH, kao i priliku za visokoškolske ustanove da obezbijede izradu programa. Na saradnju ove vrste bi se trebalo gledati kao na dodatak ljetnim programima za mlađu djecu, uključujući i mogućnosti volontiranja u BiH i dnevne izlete kako bi bolje upoznali svoju zemlju.

  7. Razvijanje programa i aktivnosti u cilju jačanja veza između dijaspore iz BiH i lokalnih pojedinaca, kako u prvoj tako i u drugoj generaciji. Ispitanici su, također, primijetili i važnost vremena odziva kada je u pitanju korespondencija sa različitim institucijama u BiH. S obzirom na to da se nalaze u inostranstvu, osjećaju se odvojeno od zemlje porijekla, i nepostojanje redovne komunikacije kada je zatraže stvara nezadovoljstvo i smanjuje šanse za buduću saradnju, kao i za investicije. Ovo govori o općenitom uvjerenju dijasporskih aktera o nedostatku angažmana države BiH i pozivu da se dalje angažuju, putem zvaničnih kanala, kao i između dijaspore i lokalnog stanovništva.

  8. Stvaranje elektronskog servisa za angažman dijaspore sa institucijama u BiH u cilju podsticanja sigurnijeg ekonomskog i političkog okruženja. Stvaranje mehanizama koji bi dijaspori omogućili način za pružanje povratnih informacija i pozivanje na odgovornost različitih institucija u BiH bi dalo veliki doprinos u izgradnji povjerenja dijaspore u saradnju, ulaganje i rad sa lokalnim akterima u BiH. To može biti u vidu podnošenja pritužbi ili povećanja nivoa elektronskih usluga, što bi pomoglo u praćenju postojećih pritužbi, zahtjeva i zadataka, ili postojanju posebnog osoblja u institucijama u BiH koje bi sarađivalo isključivo sa dijasporom ili bilo dobro za to opremljeno.

  OSLOBOĐENJE

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU