11 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Tržišno-turistički inspektori od januara do aprila izvršili 369 nadzora u KS

Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, primjenjujući odredbe Zakona o fiskalnim sistemima, izvršili su u periodu od januara do aprila 2019. godine ukupno 369 inspekcijskih nadzora.

Radi utvrđenih nepravilnosti, koje se odnose na neizdavanje fiskalnih računa, subjektima nadzora su izdali 131 prekršajni nalog u novčanoj vrijednosti od 333.038 KM, rečeno je Feni iz KUIP-a KS.

U periodu januar – april je izvršeno i 87 inspekcijskih nadzora nad radom putničkih agencija i ugostitelja koji pružaju uslugu smještaja.

-Za utvrđene nepravilnosti nad primjenom Zakona o turizmu KS i Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH izdato je ukupno 30 prekršajnih naloga u iznosu od 19.202 KM. Obračunata boravišna taksa kod subjekata nadzora, koje su u navedenom periodu kontrolisali tržišno-turistički inspektori, iznosi 478.822,10 KM – kazala je glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Osim navedenih aktivnosti, kako je navela, tržišno-turistički inspektori su u prva četiri mjeseca 2019. izvršili 67 inspekcijskih nadzora s ciljem suzbijanja bespravnog prometa.

– Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja protiv 51 identificirane fizičke osobe pokrenuli su prekršajne postupke pred nadležnim sudom, dok se 16 osoba u momentu kontrole udaljilo sa mjesta prekršaja. Roba koju su za sobom ostavili privremeno je oduzeta i zajedno sa ostalom oduzetom robom predata Direkciji za robne rezerve KS, do okončanja sudskih postupaka – kazala je Brdarić.

Ukupna vrijednost oduzete robe za period januar-april 2019. godine procijenjena je na oko 20.769,75 KM.

- Oglašavanje - tržišno-turistički inspektori od januara do aprila izvršili 369 nadzora u ks

Inspektori su, između ostalog, privremeno oduzeli i 3.725 kutije cigareta sorto, 1.704 kg svježeg duhana u listu, 51 kutiju ručno motanih cigareta, te tri kg rezanog duhana.

(FENA) L.A.


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima