26 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  Turistički radnici očekuju da Vijeće ministara u petak ispuni njihove zahtjeve

  Protest turističkih radnika u Sarajevu

  Turistički radnici iz Bosne i Hercegovine završili su današnje proteste u Sarajevu, nakon kojih očekuju da će Vijeće ministara BiH u petak na sjednici ispuniti njihove zahtjeve koji se, između ostalog, odnose na ukidanje viza za ulazak građana Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske te olakšavanje ulaska turista u BiH.  

  – U posljednjih mjesec dana u velikom smo problemu zbog neizglasavanja odluka Vijeća ministara o liberalizaciji ulaska stranaca u BiH i privremenog ukidanja viza građanima Saudijske Arabije, Velike Britanije i Iriske. Zato su sva udruženja sa područja BiH izašla na ulice da ukažemo na naše probleme i turizam koji je u velikoj krizi – izjavio je Feni predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH Senad Halilović.

  Također, turistički radnici zahtijevaju da Vijeće ministara BiH na sjednici omogući da svako ko je revakcinisan može ući u BiH i ko je u prethodnih šest mjeseci odbolovao koronu da može ući bez prepreka.

  – Ukoliko ne ispunjava ova dva zahtjeva onda da ima PSR ili antigenski test – dodao je Halilović.  

  Od marta prošle godine turistički vodiči gotovo da nemaju posla. Grupe turista su dolaske u BiH počeli otkazivati već u januaru jer se pandemija ranije pojavila u Kini.

  – Imali smo posla sa čitavim svijetom. Grupe iz Kine, Južne Koreje i ostalih zemalja su sve stopirane. Veliki broj njih otkazuje svoje dolaske u BiH upravo zbog problema sa liberalizacijom ulaska za vakcinisane ljude. Većina stanovništva je primila vakcinu i sada im ponovo treba neki test za to, pa jednostavno ne žele da se ponovo izlažu troškovima. Zbog toga su određene agencije već počele da stavljaju BiH izvan rute, te će turisti obići Crnu Goru, Albaniju i ne moraju ni ulaziti u BiH. Želimo da se to zaustavi i da ne budemo izolovana zemlja – istakao je član Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Sarajeva “Vučko” Adnan Vlajčić.

  Protestnu šetnju od Sebilja na Baščaršiji do parlamenta BiH organizovali su Udruženje turističkih vodiča Sarajeva “Vučko”, Udruženja turističkih privrednika BiH, Udruženja poslodavaca trgovine, ugostiteljstva i turizma “Horeca RS”, turističkog klastera UNA-SANA te turističkog klastera Hercegovine.

  Svim nivoima vlasti turistički radnici su poručili da žele da počnu da rade u Bosni i Hercegovini i da budu konkuretni na tržištu i da ih niko ne sputava u njihovom radu.

  – Trebaju nam gosti i privreda da zaživi. Ne trebaju nam nikakve pomoći ni sadake. Bili smo najbolji ambasadori ovih 20 godina u BiH, promovisali smo zemlju svim našim grupama. Sada nažalost dobijamo poruke od naših gostiju koji žele da dođu kako imaju probleme da uđu u zemlju i kako će potražiti novu destinaciju za svoj odmor. Apelujemo da u petak Vijeće ministara usvoji naše zahtjeve jer će nam to puno pomoći – kazao je Vlajčić. (Fena/Foto: BHRT)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU