Turski parlament usvojio zakon kojim se predviđa zatvor za širenje “dezinformacija”

Turski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji je predložio predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a kojim bi se novinari i korisnici društvenih mreža zatvarali do tri godine zbog širenja “dezinformacija”, uprkos sveprisutnom problemu slobode govora u ovoj zemlji.

Zastupnici iz Erdoganove vladajuće AK partije (AKP) i savezničke MHP, koji zajedno imaju većinu, glasali su za uvođenje zakona iako su opozicioni zastupnici, EU i aktivisti za medijska prava pozvali da se učini suprotno.

Članak 29. zakona izazvao je najviše zabrinutosti. U njemu se navodi da će se oni koji na internetu šire lažne informacije o sigurnosti Turske kako bi “stvorili strah i remetili javni red” suočiti s kaznom zatvora od jedne do tri godine.

Kritičari su rekli da ne postoji jasna definicija “lažnih ili pogrešnih informacija”, ostavljajući zakon otvorenim za zloupotrebu od strane sudova za koje kažu da su produžena ruka vladajućih struktura.

Engin Altay, zastupnik iz glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), rekao je nekoliko minuta prije konačnog glasanja da zemlja već zaostaje za većinom drugih u slobodi medija.

Iz Erdoganove AK Partije rekla je da je zakon potreban za borbu protiv dezinformacija i lažnih optužbi na društvenim mrežama i da mu nije cilj ušutkati opoziciju.

Prijedlog zakona sada ide predsjedniku na konačno odobrenje.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU