Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu protiv tri osobe u slučaju Džene Gadžun

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe, a u vezi sa smrću dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Optuženi su, kako navodi Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, ljekar Suad Rožajac i dvije ljekarke, Jasmina Halimić i Nina Jovanović.

“U slučaju Suada Rožajca radi se o teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, dok se protiv Jasmine Halimić i Nine Jovanović radi o krivičnom djelu zloupotreba položaja”, izjavila je Azra Bavčić.

Optužnica je proslijeđena kantonalnom sudu na potvrđivanje.

Podsjetimo, Džena Gadžun (2) preminula je uslijed komplikacija nakon operacije u jednoj privatnoj sarajevskoj klinici, u novembru 2021. godine. Naknadno se ispostavilo da medicinska oprema te klinike nije bila verifikovana za rad, a doktorica Nina Jovanović, oftalmolog iz Zenice, a koja je izvršila operativni zahvat, nije imala Privremenu licencu Federalne liječničke komore za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata malodobne djevojčice.

Djevojčica je nakon operacije hitno prebačena na Klinički centar univerziteta u Sarajevu gdje joj je pružena sva neophodna pomoć, međutim, njeno malo srce nije izdržalo i preminula je.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU