Tužilaštvo ZDK: Fuad Kasumović se predao pripadnicima SIPA-e

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, uz prisustvo svog advokata, predao se pripadnicima Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), koja od ranih jutarnjih sati u tom gradu provodi pretrese i hapšenje osumnjičenih za nezakonite radnje u slučaju “Zenica-trans prevoz putnika” Zenica- potvrdila je Feni portparolka Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Asmira Redžić.

-Nakon našeg demantija da je Fuad Kasumović lišen slobode, a koju su neki mediji prenijeli na osnovu njegove objave na Facebooku, javila se njegova advokatica koja je kazala da nije u bjekstvu te da sarađuje sa istražiteljima. Više informacija moći ćemo dati kasnije- najavila je Redžić.

Kasumović je ranije na svom Facebook profilu napisao: “Nisam u bjekstvu, stalno sam bio dostupan organima. Bio sam na službenom putu”. Pritom je za ovu, “spektakularno pripremljenu i organizovanu akciju”, optužio SDA medije i kriminalne strukture SDA i Tužilaštva, a napisao je kako je odlučio “dobrovoljno pristupiti na razgovor sa istražiteljima”.

SIPA je izvršila pretrese na 11 lokacija na području Zenice i Srednjebosanskog kantona, kao i prostorija Gradske uprave Zenica.

Akcija je, protiv 11 osoba, provedena po nalogu Tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Oštećenje povjerilaca“, „Prouzrokovanje stečaja“ i „Nesavjestan rad u službi“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Sve su osobe, koje se sumnjiče da su počinile navedena kaznena djela, lišene su slobode te su sprovedene u prostorije SIPA-e. Nad njima se provodi kriminalistička obrada, a, nakon obrade, uhapšeni će biti predati na daljnje postupanje Tužilaštvu ZDK-a. (Fena)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU