30.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  TUZLA/ Najavljena mevludska manifestacija ‘Stazama Poslanika islama’

  Medžlis Islamske zajednice Tuzla danas je najavio tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Stazama Poslanika islama” koja će kroz 40-ak različitih aktivnosti biti realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog tuzlanskog medžlisa.

  Istaknuto je na pres-konferenciji da program manifestacije obiluje raznovrsnim sadržajima koji su namijenjeni za svakog džematliju i sugrađanina, a uključeni su svi sektori Medžlisa, poput Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor i Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

  Program Manifestacije započinje danas na Trgu slobode gdje će biti upriličena podjela ruža na kojima se nalaze neke od poruka poslanika Muhammeda, a. s., a najmlađi će biti počašćeni slatkišima i balonima.

  Također, sutra će na Trgu biti obilježen Dan roze mahrame kada će predstavnice Odjela za brak i porodicu Medžlisa posjetiti Udruženje žena oboljelih od raka.

  Potom nastavlja ciklus redovnih predavanja o temi “Muhammed, a. s., naš uzor i učitelj” koja će biti realizirana u šest tuzlanskih džemata.

  Centralna mevludska svečanost za Medžlis Tuzla, koja je ujedno i centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski, bit će upriličena u džamiji “Kralj Abdullah” 8. novembra poslije jacija-namaza.

  U sklopu Programa predviđene su i aktivnosti za polaznike mektebske nastave koji će sa svojim muallimima i muallimama u mektebima kreativnim radionicama i izložbama obilježiti ovaj dan, a Medžlis Tuzla će organizovati i kviz za polaznike mektebske nastave.

  Učenici tuzlanskih osnovnih škola će za svoje vršnjake izvesti prigodan mevludski program, dok će Aktiv vjeroučitelja tuzlanskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa imamima, povodom Međunarodnog dana dječijih prava posjetiti bošnjačku djecu u Edukacijskom centru u Novoj Kasabi i tom prilikom im uručiti prigodne hedije.

  Kao i prethodnih godina i ove će u saradnji sa Behram-begovom medresom biti organizovan centralni mevlud za žene, dok će u Mejdanskoj džamiji u organizaciji Mreže mladih biti priređen mevlud za omladinu čiji domaćin će biti Omladinski krug.

  Ovih dana bit će raspisan literarni konkurs za mlade o temi “Kocka je opasna igra”, a također bit će organizirana i debata za mlade o temi “Ko treba spriječiti kockanje?”.

  Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u džamiji “Tevba” u Gornjim Čaklovićima bit će održana tribina za mlade, a u nekoliko tuzlanskih džemata će biti upriličena omladinska druženja. U cilju pružanja podrške mladima Medžlis Islamske zajednice Tuzla već nekoliko godina dodjeljuje stipendije učenicima i studentima, a programom je predviđeno i potpisivanje ugovora sa stipendistima.

  I ove godine planirane su posjete Domu penzionera Tuzla, Domu za djecu bez roditeljskog staranja, kao i najstarijim članovima Medžlisa. U većini džemata bit će organizovane akcije za pomoć socijalno-ugroženim džematlijama.

  Manifestacija će biti zatvorena programom u Narodnom pozorištu izvođenjem mevluda u porodičnom ambijentu, najavljeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

  (FENA)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU