22 C
Sarajevo
Utorak, 24 svibnja, 2022

  TUZLA/ Slijetanjem aviona C-130 počela vježba ‘Srebrna strijela’

   Slijetanjem američkog vojnog aviona C-130 Herkules na Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je praktični dio vojne vježbe “Srebrna strijela”.

  Tokom naredna četiri dana u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilenda i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE), u koordinaciji s Međunarodnim aerodromom Tuzla.

  Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers – JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pripadnici logistike OSBiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OSBiH.

  Pripadnici OSBiH tokom učešća u mirovnim operacija često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

  – Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti – rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

  U okviru vježbe, 12. septembra će na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave biti organizovan Dan otvorenih vrata za učenike osnovnih i srednjih škola s područja tuzlanske regije. Tim povodom bit će prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OSBiH, te prikaz operativnih sposobnosti OSBiH, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA