Foto: Provjereno-Nova BH

Ekipa emisije “Provjereno” na Novoj TV dobila je pristup zatvoru s zatočenih 5.000 pripadnika ISIL-a u gradu Kamišli koji se nalazi u sirijskom Kurdistanu. Među njima je zatekla i nekoliko državljan BiH. Islamska država bila je jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji današnjice, međutim nakon njezina pada dio boraca je uhapšen i nalazi se u zatvoru, dio je ubijen, a dio je pobjegao.

Uslovi koliko god bili ovdje strašni, nemaju dvorište, ne mogu izlaziti vani, čeka se po dva, tri sata na WC, ipak je puno bolje nego na svim drugim mjestima. Svakakve nacije su ovdje, među njima još ima nekih Bosanaca – priča Zoran, a opisuje i situaciju iz izbjegličkog kampa:

Godinama su sijali strah i trepet, a sada se mnogi borci Islamske države žele vratiti u svoju rodnu zemlju. Otvoreno su progovorili o životu u samom središtu Kalifata pred kamerama Provjerenog, a među njima je i Salem Hasić iz Tuzle koji je u Siriju došao još 2013. s prijateljima, s ciljem, kako kaže, da pomogne ”braći”.

– Nisam puno ratovao! Ratovao sam prije toga, malo u Aleppu. Slomio sam ruku. Poslije toga, u Minmiru sam radio prvu operaciju, poslije nisam ratovao, više sam pomagao braći. Pomagao sam ljudima, kuhao sam s bratom, dijelio hranu po bazama braći, otkriva Salem koji, navodi Marinović, nije prvi koji tvrdi kako je više kuhao nego ratovao.

Niko se od njih ne hvali borbenim iskustvom, iako su im nad glavom ozbiljne optužbe za terorizam.

– Napravio sam grešku što sam došao ovdje. Da me ne smatraju kao neko čudovište, da nemaju strah od mene, da misle da ću sutra njih klat kao što su vidjeli ovdje ili paliti ljude, silovati ili žene uzimati kao robinje. Nemam takvo mišljenje kakvo su ljudi imali okolo – poručuje Salem za Provjereno.

Loading..
ChatBot

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o