TUŽNA GODIŠNJICA: Čuvene sestre tragično poginule prije 47 godina

Na današnji dan, 10. oktobra 1976. godine tragično su izgubile život slavna Silvana Armenulić i njena mlađa sestra Mirjana, čija je karijera kretala uzlaznom putanjom. Obje su otišle u legendu. Poginule su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd – Niš, kod mjesta Kolar, vraćajući se sa koncerta u Aleksandrovcu.

Obje su bile miljenice masa; Silvana pjevačica broj 1 u Jugi, a Mirjanina karijera se pela vrtoglavom brzinom ka vrhuncu estradne ljestvice.

Silvana je bila i ostala jedna od najvećih jugoslovenskih zvijezda svih vremena. Glumila je u nekoliko TV serija, filmu “Lov na kelene”, a za sebe je ostavila antologijske hitove: “Šta će mi žiot bez tebe dragi”, “Rane moje”, “Ja nemam prava nikoga da volim”, “Nad izvorom vrba se nadnijela”, “Srce gori jer te voli”, “Ludujem za tobom”, “Zaplakaće stara majka”, “A što ćemo ljubav kriti”, “Da sam ptica”….

Mnogi su bili mišljenja da će mlađa sestra premašiti popularnost starije, ali njih dvije nisu puno o tome razmišljale. Doduše, u početku se Silvana protivila Mirjaninom pjevanju, ali je kasnije prihvatila njenu odluku i bila joj je cijelo vrijeme najveća podrška.

Silvana je, čak kod Tozovca, njenog kuma, intervenisala da njenoj sestri daje najljepše pjesme, a Tozovac se opet ludo zaljubio u Mirjanu. U takvim okolnostima nastala je pjesma pod nazivom “Druga ga miluje”, koju je Mirjana izdala 1971. godine na singl ploči.

Nažalost, pjesme je prošla nezapaženo. Dvije godine kasnije Silvana će snimiti pjesmu pod naslovom “Ciganine sviraj, sviraj” i od nje napraviti kultnu pjesmu, koja se i danas pjeva.

Skoro 50 godina kasnije, u ovom muzičkom vremeplovu odlučili smo publici ponuditi obje verzije pjesme, te sa ove vemenske distance dobiti ojenu koja je verzija bolja? Čija je izvedba legendarnog hita bolja – Silvanina ili Mirjanina?.

The post TUŽNA GODIŠNJICA: Čuvene sestre tragično poginule prije 47 godina appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU