Tužna ljubavna priča : “Doći će iz bolnice i umrijeti kod kuće”

Dolores je i dalje u bolnici, a Leon je bio prinuđen ostati kući kako bi spriječio moguću zarazu koronavirusom, a s druge strane, obećao je supruzi da će biti uz nju u njenim posljednjim danima.

Mediji u Hrvatskoj zadnje vrijeme pišu o ljubavi u doba koronavirusa, Leonu Grgiću (49) i njegovoj supruzi Dolores Malinar (56) koja je na samrti i posljednje dane života provodi u bolnici u Novom Marofu.

Portal 24sata.hr, pisao je o ovom paru koji je svoju bitku počeo voditi još prije širenja koronavirusa jer Leonova supruga boluje od raka pluća i nažalost prognoze nisu najbolje. Pojavom koronavirusa situacija je postala dodatno komplikovana i teška.

Naime, Dolores je i dalje u bolnici, a Leon je bio prinuđen ostati kući kako bi spriječio moguću zarazu koronavirusom, a s druge strane, obećao je supruzi da će biti uz nju u njenim posljednjim danima.

Ipak, Leon je jučer bio nešto sretniji jer su ga obavijestili da će Dolores pustiti kući te će tako moći biti uz nju u najtežim trenucima jer ga je, kako je ispričao, hiljadu puta zamolila da je ne ostavlja samu, a kako je zbog koronavirusa bila zabranjena posjeta u bolnici Leonu je dodatno bilo teško i danima nije jeo ni spavao.

Dolores koja je prije dvije godine oboljela od raka pluća, u terminalnoj je fazi bolesti i već je neko vrijeme dementna te suprug s njom nije mogao gotovo uopće komunicirati.

“Rekla mi je: ‘Ljubavi, gdje si? Zašto si me ovdje ostavio, zašto te nema..Pa znaš da te čekam. Uostalom, ja ovdje uopće nemam svoju odjeću.’ Zvučalo je tako besmisleno da nisam mogao vjerovati. Odmah sam je počeo smirivati i objasnio sam joj kako činim sve što mogu da što prije dođem, ali da su u međuvremenu, dok je ona spavala, malo postrožili pravila bolnice te da sad nije tako lako doći”, rekao je Leon za 24.sata.hr.

Leon je bio zaprepašten promjenom koja se desila njegovoj supruzi otkako je Hitna pomoć prije nekoliko dana odvezla u bolnicu u Novi Marof i smjestila na odjel palijativne njege. Dolores je bila toliko loše da je preko telefona mogla samo slušati Leonov glas i izgovarati kratke riječi.

Nakon što su odlučili da će je iz bolnice pustiti kući Leon je rekao da će živjeti iz sata u sat te da će u posjednjim trenucima ipak na kraju biti uz svoju suprugu.

“Milion izmiješanih emocija prostrujalo mi je glavom. A onda sam samo bio presretan, iako pomalo uplašen. Moja je supruga, čim je malo došla sebi, shvatila kakva je situacija i da ja neću doći. Odmah je zatražila da je puste kući i rekla da tamo ne namjerava ostati ni minute. Danas mi dolazi. Ja sada tražim bolnički krevet po oglasima. Obećali su nam i palijativnu njegu kod kuće, ali znam da ću na kraju ostati kao i uvijek sam s njom. I opet ću dati sve od sebe kao i ranije”, ispričao je Leon.

Iz bolnice su za 24sata.hr rekli da se testiranje na koronavirus u Hrvatskoj ne može napraviti na vlastiti zahtjev niti se može platiti.

“Testiranje pacijenata koji su asimptomatski nema smisla jer u toj fazi testiranje je čak i kod zaraženih ljudi često negativno. Kako se u Službi za hronično liječenje i palijativnu njegu u Novom Marofu liječi najrizičnija vrsta bolesnika koji su najosjetljiviji na zarazu koronavirusom koja u takvim slučajevima vrlo često završava fatalnim, smrtnim ishodom, Opća bolnica Varaždin je bila dužna poduzeti sve mjere s ciljem zaštite svih bolesnika koji se liječe u bolnici”, istakli su iz varaždinske bolnice.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU