Tvrđavu Vranduk posjetili korisnici Doma za stara lica Zenica

Jučer su korisnici Javne ustanove Dom za stara lica Zenica, zajedno sa uposlenicima i menadžmentom firme organizovali posjetu tvrđavi Vranduk.

Korisnici ove javne ustanove su osobe treće životne dobi, ali se uposlenici i menadžment maksimalno trude da im osiguraju kako što bolji smještaj i uslove boravka, tako i sadržaje koji će obogatiti njihovu svakodnevnicu.

Tako su u dogovoru sa Javnom ustanovom “Muzej grada Zenica” i uposlenicima ove ustanove iskoordinirali višesatno druženje u prelijepom ambijentu tvrđave Vranduk. Uz domaće delicije i poslastice bosanskih kolača i kafe, dočekani su od strane uposlenika muzeja. Nakon toga, kustos i magistar historije Vernes Menzilović prisutnima je održao čas iz historije, a nakon toga su krenuli u obilazak vrandučke tvrđave.

Nakon obilaska, posjetili su i Bosansku kuću, koja se također nalazi u Vranduku, a u kojoj je smješten jedan dio muzejske etnološke postavke. Prisutni su bili oduševljeni sadržajem i novim saznanjima iz naše historije.

Ovo je jedan pozitivan primjer suradnje između javnih ustanova u Zenici. Korisnici su svakodnevnicu boravka u domu, zamijenili boravkom na svježem zraku i sunčanom danu na bedemima srednjovjekovne tvrđave”, ističe Mirza Ormanović, magistar socijalnog rada i uposlenik Doma za stara lica. On također ističe da se ova praksa sa mini-izletima za korisnike pokazala kao pozitivna, jer se korisnici osjećaju ljepše i bolje.

Vernes Menzilović ističe da mu je bila posebna čast ugostiti korisnike doma.

Slučajevi ovakvih posjeta su rijetki. Mi većinom imamo organizovane turističke posjete, ili pojsete učenika osnovnih i srednjih škola. Danas smo imali posjetioce treće životne dobi, a prema njima treba da se posveti posebna pažnja jer svi ćemo prije ili poslije biti u njihovoj životnoj dobi“.

Iz Menadžmena Doma za stara lica ističu da će tokom mjeseca oktobra organizovat će još niz aktivnosti sa korisnicima, kako bi život korisnika bio što više raznolik i sadržajan.

tvrđavu vranduk posjetili korisnici doma za stara lica zenica
tvrđavu vranduk posjetili korisnici doma za stara lica zenica
tvrđavu vranduk posjetili korisnici doma za stara lica zenica

The post Tvrđavu Vranduk posjetili korisnici Doma za stara lica Zenica appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU