TVSA/Deponija Smiljevići, kako smanjiti otpad, izmjestiti deponiju i povećati reciklažu

Zastupnici u Skupštini KS i danas su diskutirali o deponiji Smiljevići, odnosno Regionalnom centru za upravljanje otpadom. Usvojena je odluka o kupoprodajnom ugovoru za zemljište na kojoj bi trebala biti formirana ploha za odlaganje inertnog odnosno građevinskog otpada. Također, usvojen je, i to jednoglasno,zaključak zastupnice Vedrane Vujović koji predviđa održavanje tematske sjednice u idućoj godinina kojoj bi sveobuhvatno se raspravljalo o problemu deponije te sa stanovišta struke ponudila moguća rješenja upravljanja otpadom u budućnosti.

Berina Bevrnja Muratović, TVSA

Cilj Kantona Sarajevo je u narednim godinama smanjiti količnu otpada, a ujedno povećati recikliranje – što je već odavno praksa ne samo u skandinavskim zemljama već i regionu.

Tokom diskusije i zbog brojnih otvorenih pitanja nametnula se potreba o održavanju tematske sjednice koja bi tretirala kako trenutni rad deponije, tako i njenu budućnost odnosno mogućnost izmještanja na drugu lokaciju. Stoga su zastupnici jednoglasno podržali zaključak DF-a o održavanju tematske sjednice u prvom kvartalu iduće godine.

S druge strane – dio zastupnika smatra kako je deponiju neophodno što prije izmjesiti iz naseljenog područja, jer kako navode kvalitet života ljudi koji gravitiraju području u neposrednoj blizini deponije je iznimno loš.

Jedno od rješenja na kojem radi još uvijek aktuelni resorni ministar jeste postepeno zatvaranje ploha na deponiji, no kaže ne bježi ni od drugih prijedloga ali za sve su kaže potrebne detaljne analize.

Podsjetimo, 2019. održana je tematska sjednica o deponiji Smiljevići. I tada se kao jedno od rješenja spominjala tzv. spalionica otpada međutim do danas taj projekat nije realizovan.

Pogledajte

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU