Twitterovi investitori tuže Muska i Twitter: Prekršio je cijeli niz zakona?

Grupa investitora u Twitter podigla je tužbu protiv Elona Muska i same platforme zbog njegove ponude za preuzimanje teške 44 milijarde dolara.

Kako se navodi u tužbi, Musk i sam Twitter prekršili su cijeli niz korporativnih zakona. Između ostalog, navodi se da je Musk davao lažne izjave i tako manipulirao tržištem, zbog čega je stvorio “haos” u Twitterovom sjedištu u San Franciscu.

Navodi se i kako je Musk financijski profitirao jer nije odmah otkrio da je kupio značajan udio u Twitteru te da planira ući u upravni odbor te kompanije.

Spominju i nekoliko tvitova koje je Musk objavio, a čiji je sadržaj mogao biti zavaravajući. Kao jedan od takvih tvitova, navode onaj u kojem je napisao kako “pauzira” preuzimanje zbog sumnje da se na Twitteru nalazi više lažnih računa nego što je to navedeno.

Taj je tvit pokušaj manipulacije tržištem i cijenom dionice Twittera, jer je znao za lažne račune i ranije, stoji u tužbi. Pravnik koji zastupa investitore, za BBC je pojasnio, kako je tužba podignuta jer “Musk nastavlja zavlačiti kompaniju koju želi kupiti za 44 milijardi dolara, ne bi li tako smanjio cijenu”.

Musk je u nekoliko navrata, prilikom svojih javnih nastupa i na Twitteru, nagovijestio kako pokušava pronaći način da smanji konačnu cijenu za preuzimanje Twittera.

pressmediabih.com
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU