TZ SBK  dodijelila certifikate nositeljima bike friendly standarda

U okviru realizacije završnih aktivnosti vezanih za projekat Staza stare pruge Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona danas je dodijelila bike friendly certifikate.

U skladu s programom razvoja biciklizma na području kantona, TZ je provela proces certificiranja MMSP iz oblasti cikloturizma za područje Središnje Bosne.

Kako ističe direktor TZ SBK, Miroslav Matošević, kompletan projekat proveden je u suradnji s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ured u Bosni i Hercegovini a s ciljem jačanja turističkog sektora.

„Izuzetno smo zadovoljni što smo uspjeli kreirati mrežu turističkih djelatnika koji će sasvim sigurno u narednom razdoblju uveliko doprinijeti kako razvoju i popularizaciji biciklističke lokacije, tako i kreiranju imidža Središnje Bosne kao atraktivne cikloturističke destinacije“, kazao je Matošević.

Uvjete javnog poziva za dodjelu biciklističke opreme zadovoljilo je 25 aplikanata s područja Središnje Bosne.

Jedan od njih je i Slobodan Brkić, vlasnik Boca d.o.o. Vitez, koji je istaknuo značaj TZ SBK u doprinosu razvoja biciklizma i cikloturizma u BiH, ali i upravo tog uvezivanja svih ugostitelja i trgovačkih djelatnika.

„Biciklizam je posebno u posljednjih nekoliko godina u stalnom usponu razvoja, a samim time i generalno svijest o ovom stilu života ovdašnjih stanovnika se mijenja, te danas imamo priliku vidjeti sve više biciklista i u našoj Središnjoj Bosni“, kazao je Brkić.

Također, ovom prilikom održano je i stručno predavanje  na temu bike friendly standarda u organizaciji stručne savjetnice za turizam Ministarstva gospodarstva SBK, Amre Livnjak, te edukacija iz oblasti cikloturizma koju je priredio stručni savjetnik TZ Kantona Sarajevo, Faruk Čaluk.

drukciji.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU