U 50 inspekcijskih kontrola zatečeno 15 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Novi Travnik i Mostar su 09.06.2022. godine izvršili 50 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, i ostale uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Travnika, Novog Travnika, Viteza, Busovače, Kiseljaka, Fojnice, Neuma i Mostara.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 15 neprijavljenih radnika, 14 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i jedan objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je 9 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, zapečaćeno je 8 objekata i izdata su 34 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 66.150,00 KM.

Zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, u dva slučaja na području Srednjobosanskog kantona, inspekcijski nadzori su obavljeni uz asistenciju policije.

Aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije se nastavlja i u narednoj sedmici.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU