U 96. godini života umrla kraljica Elizabeta II, britanskim kraljevstvom vladala je 70 godina

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je u 96. godini života, a ostat će upamćena kao najdugovječnija britanska monarhinja.

U saopćenju Buckinghamske palače stoji: “Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne”.

Kraljica je u srijedu bila prisiljena otkazati planirani sastanak, nakon što su joj ljekari savjetovali mirovanje, dan nakon što je potvrdila Liz Truss kao novu premijerku.

Od kraja prošle godine kraljica Elizabeta pati od “epizodnih problema s kretanjem” zbog čega je morala smanjiti aktivnosti i istupe u javnosti.

Naime, danas su iz Buckinghamske palače javili kako se kraljica Elizabeta II nalazila pod ljekarskim nadzorom, nakon čega su članovi njene porodice stigli kako bi bili uz nju.

Princ Charles i Camilla danas popodne prvi su stigli u dvorac Balmora, a potom i princ William. Sva kraljičina djeca su potom stigla u Balmoral, vojvoda od Yorka Andrew te grof i grofica od Wessexa, Edward i Sophie, dok je princeza Anne već je u Škotskoj gdje je imala obaveze.

Elizabeta je rođena u Mayfairu u Londonu, kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka, kasnije kralja Georgea VI i kraljice Elizabete.

Elizabeta je na britanskom prijestolju od 1952. godine. Ona s dostojanstvom i ustrajnošću prevladava sve krize, i one političke i one porodične. Kraljica je ove godine proslavila platinasti jubilej, odnosno 70 godina vladavine. Niko prije Elizabete nije bio duže na britanskom prijestolju.

Elizabeta nije bila predviđena za prestolonasljednicu. Ali njen ujak Eduard VIII odrekao se prijestola, pa je njen otac George VI tako postao kralj. Time se i za nju sve promijenilo. Bilo joj je 25 godina kada joj je 6. februara 1952. umro otac.

Princeza Elizabeta postala je Elizabeta II kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i drugih carstava i teritorija, vladarica Commonwealtha i braniteljica vjere.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU