Birači iz BiH i Srbije na izbore u Hrvatsku će moći bez negativnog PCR testa na granici – TNTPortal

Birači koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasati na lokalnim izborima u Hrvatskoj na izbore u nedjelju moći će doputovati bez negativnog testa na COVID-19. Potvrdili su nam to u Ministarstvu unutarnjih poslova, iz kojeg su na naš upit odgovorili kako će se na dan izbora omogućiti ulazak u Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze.

“Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19”, otpisali su nam iz MUP-a.

Pritom podsjećaju da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati. “Ukoliko navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke”, ističe MUP i upozorava kako su se “prilikom boravka u Republici Hrvatskoj svi putnici, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni pridržavati općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”.

Na dolazak birača iz drugih država na nedjeljne izbore Večernji list upozorili su iz Domovinskog pokreta, kojemu bi izborni rezultat na Istoku Hrvatske, u Vukovarsko-srijemskoj Županiji, Gradu Vukovaru i nekim drugim mjestima u toj županiji mogao ugroziti organizirani dolazak birača iz Srbije. Na pomoć tih, uz SDSS vezanih birača računaju i u HDZ-u, u kojem se nadaju da bi upravo ti birači iz igre mogli izbaciti dvojicu njihovih bivših članova, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu i nezavisnog Josipa Dabru, koji se natječe za vukovarsko-srijemskog župana, obojica uz potporu Domovinskog pokreta.

– Mi smo legalisti i priznajemo pravo svih građana prijavljenih u Republici Hrvatskoj da iziđu na izbore, no ugrožavati nečije zdravlje zbog političkih razloga je neodgovorno – kazao nam je Mario Radić iz Domovinskog pokreta. Za očekivati je da će ovakvih negodovanja biti i zbog izbora u sredinama uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, gdje se stranke uvijek žale na manipuliranje glasovima onih koji žive u BiH, a fiktivno su prijavljeni u Hrvatskoj, no iz MUP-a naglašavaju da se ne radi samo o biračima iz BiH i Srbije, nego i onih “iz bilo koje treće zemlje”, prenosi Vecernji.ba.

TNTPortal

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU