13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

U Beču penzionieri proizvode svoje pivo

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj starijih ljudi širom svijeta je u porastu. Sa produženjem životnog vijeka raste i potreba za održavanjem zdravlja i dobrog samopoštovanja u starosti.

Korisnici bečkog staračkog doma Atzgersdorf, redom osamdesetogodišnjaci, pronašli su svoj recept za ispunjen dan – proizvodnju piva. Projekt, koji je započet s ciljem poboljšanja motoričkih i kognitivnih sposobnosti, penzionerima donosi zadovoljstvo, ali prije svega dobru zabavu i raspoloženje.

Proizvodnja piva pokrenuta je u podrumskim prostorijama doma prije dvije godine.

Štićenici doma uključeni su u čitav proces proizvodnje, od kuhanja piva do etiketiranja boca. Zajedno s kuharom doma drobe slad, pasiraju ga, prate temperaturu, kuhaju ječam, fermentiraju pivo i toče ga u boce. Otkako su započeli s proizvodnjom, stanovnici doma napunili su 15.000 boca. Nedavnim proširenjem proizvodnje godišnje će se umjesto 6.000 moći proizvoditi 12.000 boca piva. Dom je dobio i novi prostor za degustaciju u kojem će moći uživati stariji građani iz cijelog naselja. Pivom će se također moći opskrbljivati i ostali bečki domovi te klubovi penzionera.

U ponudi je lager pivo ćilibarske boje “Oma” (njem. baka) i “Opa” (njem. djed) te svijetlo pivo “Hellga” i “Hellmut”. U proizvodnji su korištena četiri prirodna sastojka: bečka planinska izvorska voda, hmelj, kvasac i slad. Pivnica je uređena u industrijskom stilu i prilagođena za osobe s invaliditetom i za starije osobe.

Projekt je doživio uspjeh i izvan granica Austrije. O ovom zanimljivom projektu izvještavale su bavarska, francuska i američka televizija.

Bečki starački domovi također proizvode svoj med, mješavine začina, pečene orahe i prave kolače u svojoj slastičarnici. Svi proizvodi se mogu kupiti u maloprodajnim objektima u domovima.

Udruženje bečkih staračkih domova ima tridesetak domova i 150 penzionerskih klubova koji nude preko 15.000 programa za osobe starije životne dobi: sportske, zabavne, kreativne, plesne i mnoge druge radionice tokom cijele godine, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo – Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU