U Berlinu sutra počinje Berlinale, ove godine posvećeno Ukrajini i Iranu

U Berlinu sutra uvečer počinje 73. Međunarodni filmski festival (Berlinale) koji je ove godine posvećen podršci Ukrajini i iranskim disidentima. Festival pokazuje svoju posvećenost slobodama sa mnogo većom publikom i zvijezdama nego prethodnih godina zbog ograničenja tokom pandemije koronavirusa.

Treći evropski filmski događaj, i prvi u kalendaru pred Kanski festival u maju i Venecijanski u septembru, Berlinale koje traje do 26. februara, održava se godinu dana od početka ruskog napada na Ukrajinu. “Ove godine, više nego ikada, biti dio Berlinala znači podržati one koji se bore da izraze svoje ideje i one koji odbijaju da se povinuju konformističkoj verziji stvarnosti koja diktira šta se može i mora reći”, izjavio je ko-direktor festivala Carlo Chatrian.

Na programu je posebno devet filmova, uglavnom dokumentarnih, o životu Ukrajinaca u ratu, uključujući “Superpower”, glumca i reditelja Sean Penna.

Oskarovac je bio u Kijevu da bi snimio film kada je ruska invazija počela 24. februara. U dokumentarnom filmu se pojavljuje predsjednik Volodymyr Zelensky, koji je u to vrijeme hvalio Pennovu hrabrost.

Iran, gdje je režiser Jafar Panahi upravo pušten na slobodu uz kauciju poslije sedam mjeseci zatvora, također će imati svoje mjesto na Berlinalu koje ima za cilj da bude glas umjetnika u otporu. Nekoliko filmova o toj zemlji biće prikazano u posebnim sekcijama festivala sa diskusijama o protestnom pokretu u Iranu koji je počeo u septembru poslije smrti mlade Iranke i potom se pretvorio u proteste protiv tamošnjih vlasti.

Francusko-iranska glumica Golshifteh Farahani dio je žirija koji dodjeljuje Zlatnog i Srebrnog medvjeda.

Žiri ove godine predvodi glumica Kristen Stewart (32), najmlađa predsjednica žirija u historiji berlinskog festivala. Poslije godina obilježenih pandemijom, zvijezde se vraćaju na crveni tepih Berlinala.

Američki reditelj Steven Spielberg će doći da predstavi svoj film “Fabelmanovi” (The Fabelmans) i biće nagrađen počasnim Zlatnim medvjedom za karijeru koja je promijenila historiju kinematografije sa filmovima kao što su “E.T vanzemaljac” (1982), “Bliski susret treće vrste” (1977), “Schindlerova lista” (1993), “Spasavanje redova Ryana” (1998) i serijal o Indiani Jonesu.

Festival, koji traje do 26. februara, će otvoriti američka romantična komedija “She Came to Me” rediteljke Rebecce Miller. Na programu festivala je i dokumentarni film o bivšem njemačkom teniskom šampionu Borisu Beckeru, puštenom iz britanskog zatvora sredinom decembra nakon što je odslužio kaznu za finansijske prijestupe.

Ove godine je ustanovljena Nagrada za serije, koja će biti dodijeljena 22. februara. U konkurenciji je sedam serija.

Festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Na festivalu u Berlinu dodjeljuju se nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Grand prix žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.

Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Teddy za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Organizatori su 2020. godine povukli nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, poslije otkrića da je bio povezan sa nacizmom.

Beta

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU