U BiH stabilno vrijeme do 16. oktobra

U Bosni i Hercegovini do 16. oktobra očekuje se stabilno vrijeme, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Prostrano polje povišenog zračnog pritiska i dalje diktira vremenske prilike u zemlji. Tokom jutra, u Bosni po kotlinama duž riječnih tokova moguća je pojava kratkotrajne magle, danju pretežno sunčano, samo povremeno može doći do formiranja nešto više oblaka i to u centralnim, sjevernim i južnim predjelima Bosne i Hercegovine, ali i dalje sa natprosječno visokim temperaturama zraka. 

Od 16. do 20. oktobra očekuje se promjena vremena, praćena čestim padavinama i nešto nižim temperaturama zraka.

Topliji zrak sa jugozapada uz stabilno i sunčano vrijeme uslovljava temperaturni režim sa pozitivnim odstupanjem od prosječnih oktobarskih temperatura.

Naredih 12 dana vrijednosti temperatura zraka na planinama i visoravnima, zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Bosne, prognoziraju se od šest do 11 stepeni Celzijusa, u nižim, kotlinskim predjelima Bosne, od 10 do 15, dok se u Hercegovini prognozira od 14 do 19 stepeni.

Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni kretat će se od 20 do 25, na jugu zemlje do 29 stepeni.

Od 16. oktobra u Bosni će jutra biti svježija, uz minimalne temperature od četiri do devet stepeni, a u Hercegovini od osam do 13. Najviše dnevne temperature zraka u Bosni od 14 do 19, a u Hercegovini od 20 do 25 stepeni Celzijusa.

bhrt.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU