U BiH žene zarađuju 13 posto manje od muškaraca

Muškarci u Bosni i Hercegovini u prosjeku zarađuju za oko 13 posto više od žena, dok osobe sa završenim fakultetom u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem imaju oko 15 posto veća prosječna primanja, pokazuje istraživanje portala Plata.ba

Kad se gleda prosječna zarada po obrazovanju, istraživanje pokazuje kako prosječna neto plaća za sveučilišno obrazovanje u BiH iznosi 1.348, a srednje 1.168 maraka.

Razlike u zaradi postoje i među spolovima pa tako BiH s razlikom od 13 posto u korist muškaraca prati Europsku uniji gdje zaposlena žena u prosjeku zaradi 14 posto manje nego muškarac.

Kako bi se ujednačila primanja među spolovima u Uniji, zastupnici u Europskom parlamentu su 21. siječnja 2021. usvojili rezoluciju o Strategiji EU-a za ravnopravnost spolova kojom pozivaju Komisiju da izradi novi ambiciozni akcijski plan za smanjenje razlike u plaći među spolovima, koji državama članicama postavlja jasne ciljeve za smanjenje razlike u sljedećih pet godina.

– Prema našim podacima, na osnovu unosa ispitanika, prosječna plaća za muškarce je 1.309, a za žene 1.160 maraka – kažu s portala Plata.ba

Prema istraživanju spomenutog portala koji je dio projekta koji se provodi u više zemalja u svijetu, najviša isplaćena plaća u BiH u posljednjih 12 mjeseci iznosi 8.533 maraka. Ta je plaća isplaćena jednom generalnom direktoru, a navedeni iznos, kako kažu, sadrži osnovnu plaću i bonuse.

Gledajući prosjek zarade po zanimanjima, u BiH najviše zarađuju Country Manageri čija prosječna plaća iznosi 3.731, a najmanje čistači 596 maraka.

U prva tri najplaćenija zanimanja spadaju i generalni direktor (prosjek 3.719 KM) te IT direktor (3.417 KM).

S druge, pak, strane, uz čistače, u BiH najmanje zarađuju šivači (630 KM) te portiri čija je prosječna plaća 640 maraka.  

Istraživanje, koje se vrši online, a podaci se dobivaju na osnovu unosa ispitanika i obuhvaća prosječnu neto plaću u sedam zemalja regije, pokazuje da se na zadnjem, odnosno predzadnjem mjestu nalaze Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Tako je u Sjevernoj Makedoniji prosječna neto plaća 907, a u BiH 1.265 maraka što znači da je prosječna zarada u našoj zemlji čak tri puta niža od one u Sloveniji.

Najviša prosječna plaća je u Sloveniji 3.703 maraka, a slijede Rumunjska i Hrvatska sa 1.895, odnosno 1.818 maraka. Odmah iza njih su Bugarska sa 1.801 markom te Srbija sa 1.305, navode s portala Plata.ba.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU