15.5 C
Sarajevo
Subota, 10 lipnja, 2023

U Bihaću promocija Rječnika bosanskog jezika

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Univerzitet u Bihaću organizirali su u Muzeju AVNOJ-a promocija VIII i IX toma Rječnika bosanskog jezika, autora prof. dr. Dževada Jahića

Kroz bosanski jezik se prije svega ogleda cijela Bosna i Hercegovina, njena povijest, bošnjački narod, koji na taj način čuva svoje povijesno pamćenje, a upravo ovaj rječnik ukazuje na sve to, ističe autor. Smatra da je negiranje bosanskog jezika utemeljeno na ideološkim osnovama: “Vrlo bitno je to da ovim promocijama u javnosti, kod naših ljudi, razvijamo svijest o tome da bosanski jezik nije nikakva izmišljotina, da je bosanski jezik nepogrešivi dokaz odraz slojevitosti i složenosti historije čitave BiH”.

Promotorica Vildana Pečenković navodi da je riječ o kapitalnom projektu i veoma važnom za bosanski jezik i ističe nekoliko aspekata – leksikografski, historijski i identirani.

Potpunu podršku, od početka izrade rječnika, pružalo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualca, dok je, nažalost, finansijska pomoć ostalih državnih institucija izostala. U drugoj fazi izrade volja za institucionalnom podrškom je sve prisutnija te se autor nada da će do konačne realizacije projekta nadležni prepoznati njegov značaj.

“Nažalost, kao i svi veliki nacionalni projekti, nemaju takvu podršku, a ono što je ohrabrenje jeste da je od ova dva toma probudila se takva svijest kod ljudi koji odlučuju u državnim institucijama – od nivoa Predsjedništva BiH do nivoa općina – što nama daje ohrabrenje da će se za preostalih sedam tomova zaokružiti financijska konstrukcija”, kaže Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Izrada rječnika traje već 20 godina, a ako se nastavi postignuta dinamika, autor smatra da se čitav posao i u konačnom izdavačkom smislu može završiti u narednih 4 do 5 godina. Višetomni rječnik svakog jezika predstavlja najcjelovitiji i najdublji zahvat, prije svega, u historijsko biće jezika i u isto vrijeme u njegovo savremeno postojanje i funkcioniranje.

federalna.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU